Πολιτική Πέμπτη 24/06/2021, 15:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: «Είστε ανεμβολίαστοι; Κινδυνεύετε»

Κ. Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: «Είστε ανεμβολίαστοι; Κινδυνεύετε»

Στην ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών, που παραμένει – όπως είπε – η «μεγάλη πρόκληση, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του για τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας» και επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος, ο κ. Φάουτσι: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά» σημείωσε.

Στα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί, καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του περασμένου Μαρτίου».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επισήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό να επαναληφθεί, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η μόνη λύση μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα». «Οποιαδήποτε συζήτηση λύσης που αφορά τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών να απορρίπτεται επί της αρχής, διότι αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο» πρόσθεσε.

Στο ζήτημα της μετανάστευσης, σημείωσε πως η Αθήνα αναγνωρίζει τον ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα» είπε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News