Πολιτική Τετάρτη 16/06/2021, 12:25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για εργασιακό ν/σ: Μύθος τα περί κατάργησης του 8ωρου

«Οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης όσοι αμφισβητούν το νομοσχέδιο»

Κ. Μητσοτάκης για εργασιακό ν/σ: Μύθος τα περί κατάργησης του 8ωρου

Για «μύθους» και fake news σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, τονίζοντας ότι το υπό ψήφιση νομοθέτημα «οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» και «θέτει κανόνες στην εργασιακή ζούγκλα».

«Επειδή πολλοί μύθοι διακινήθηκαν απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «όσοι αμφισβητούν το νομοσχέδιο είναι οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης» και πρόσθεσε πως το νομοθέτημα «απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος, σε προκλήσεις του παρόντος αλλά και σε ζητούμενα του μέλλοντος». «Τα νέα προβλήματα δεν λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης».

Εστιάζοντας στη συνέχεια στις προωθούμενες αλλαγές ανέφερε αρχικά πως το νομοσχέδιο προβλέπει την κύρωση δύο εμβληματικών συμβάσεων του ILO: τη συμβαση 187 για την υγεία και την ασφάλεια της εργασία και τη σύμβαση 190 για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Επισήμανε ακόμη πως το νομοσχέδιο φέρνει «τολμηρές τομές που θωρακίζουν τους εργαζόμενους κάνοντας σαφείς τις σχέσεις με τον εργοδότη». Οι τομές αυτές, πρόσθεσε, επιτρέπουν στις δυνάμεις της παραγωγής να καθορίζουν μόνες τους τους όρους ώστε η συνεργασία να είναι πιο αποτελεσματική. «Είναι τομές που βοηθούν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία να συναντήθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και συνολικά της εποχής μας» ανέφερε.

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σημείωσε πως «θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή». «Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και εφαρμόστηκε όντως πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα για όλη την αγορά εργασίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

Σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας διερωτήθηκε «γιατί είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να ανήκει στον εκάστοτε υπουργό και να αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή;». «Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια που είχαν στηθεί μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας, για αυτό ενοχλείστε τόσο πολύ;» είπε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να διευθετεί ο ίδιος τον χρόνο δουλειάς του». «Ετσι αν το επιθυμεί ο ίδιος θα μπορεί να εργαστεί έως δύο ώρες περισσότερο. Αυτές θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες» εξήγησε προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό «μία επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί πιο έντονα όταν το χρειάζεται».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης». Όπως παρατήρησε. «ένα διάταγμα του 1920 προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους θα αντιστοιχεί με τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

Σημείωσε ακόμη πως το νομοσχέδιο είναι στον πυρήνα του «φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό» και αναφερόμενος στους συνδικαλιστές σημείωσε πως «πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς». Για τις απεργίες είπε πως «το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων» και πρόσθεσε πως «με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το ‘παράθυρο’ με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου». Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία, παρατήρησε.

Για την τηλεργασία είπε πως θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης και ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Επιπλέον, πρόσθεσε, θα λειτουργούν την Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά στις μεσογειακές χώρες. «Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα» διευκρίνισε.

Aίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα 

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ώστε να καταδειχθεί – όπως είπε – η υποκρισία της αντιπολίτευσης. «Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα; Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του;» είπε.

Απηύθυνε πάντως κάλεσμα στην αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο «ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της παραγωγής και οπλίζοντας με νέα δύναμη τους εργαζομένους».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News