Πολιτική Τετάρτη 2/12/2020, 13:22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Boλές κατά Τουρκίας για το ναυάγιο στη Λέσβο

φωτ. intime

Ευθύνες στην τουρκική πλευρά για το ναυάγιο ανοικτά της Λέσβου καταλογίζειζ ο υπουργός Μεταναστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, τουρκική ακταιωρός που εντόπισε τη βάρκα με τους πρόσφυγες -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης – δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε, αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκφράζω την λύπη μου για το ναυάγιο σήμερα στην Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα», ανέφερε ο κ. Μηταράκης

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευσης, είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας. 

Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών, τονίζει ο κ. Μηταράκης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News