ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η φράση – κλειδί του Ερντογάν και το ήσυχο καλοκαίρι

Η φράση – κλειδί του Ερντογάν και το ήσυχο καλοκαίρι

Μία φράση που σύμφωνα με πληροφορίες του MR είπε ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι αυτή που δημιουργεί αισιοδοξία για ένα ήρεμο καλοκαίρι και μαζί βεβαίως για μία καλή τουριστική σεζόν. «Να έχουμε επικοινωνία» φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό, φράση που επιβεβαιώνει τα όσα έλεγαν κυβερνητικές πηγές περί «καλού κλίματος» μεταξύ των δύο πλευρών.

Εάν το καλό κλίμα αυτό επιβεβαιωθεί και στην πράξη, τότε το όφελος για την ελληνική πλευρά θα είναι διπλό. Μία επανάληψη του 2020 θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην ελληνική προσπάθεια να επανεκκινήσει την οικονομία και να δουλέψει ο τουρισμός ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το χαμένο έδαφος της περσινής χρονιάς και σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος να ξεκινήσει από την καλύτερη δυνατή θέση. Συνεπώς οι προσδοκίες από την συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου έχουν πολλές προεκτάσεις που φτάνουν βεβαίως μέχρι την οικονομία. 

Το τετ α τετ με τον Τζόνσον και ο τουρισμός

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά προσδοκά οφέλη και από την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Μπορίς Τζόνσον. Η στόχευση του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο τετ α τετ ήταν σαφής, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό μίλησε για την θετική επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας, επιχειρώντας να πείσει τον κ. Τζόνσον για την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στη χώρα μας, που είναι κομβική για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Για πολλούς ξενοδόχους, η βρετανική αγορά καλύπτει έως και το 40% των εσόδων τους, ο Ιούνιος έχει ήδη χαθεί και συνεπώς η παρέμβαση του πρωθυπουργού στον Βρετανό ομόλογό του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Από το Μαξίμου εκφράζουν δε, την αισιοδοξία πως σύντομα θα έχει και θετικά αποτελέσματα. Τέλος, ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογο του Εντι Ράμα, συμφώνησαν πως θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την από κοινού προσφυγή στην Χάγη για την Οριοθέτηση Θαλασσίων ζωνών, με τον κ. Μητσοτάκη να θέτει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ελληνικής μειονότητας και της προστασίας της.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News