Πολιτική Δευτέρα 14/06/2021, 14:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Την προσήλωση της χώρας στις αρχές της Συμμαχίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα πως «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα δαπανούσε σταθερά άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες και «καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την περασμένη δεκαετία, έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να είναι ακόμη πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας».

Όπως παρατήρησε, η σημερινή Σύνοδος αποτελεί μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το ΝΑΤΟ τους ευρωατλαντικούς δεσμούς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ακόμη πως τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας θα έχουν την ευκαιρία κατά τις εργασίες της Συνόσου να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες και στην ενότητα της Συμμαχίας.

«Αντιμετωπίζουμε μία σειρά από προκλήσεις, που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας. Ο κορωνοιός απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, που δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή πέρα από κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, έχει επιπτώσεις και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές. Αυταρχικά καθεστώτα θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, ώστε να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Σε όλα αυτά η ατζέντα του ΝΑΤΟ έρχεται να δώσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News