ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα επόμενα βήματα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα επόμενα βήματα

Μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση στα χέρια του πρωθυπουργού της εισήγησης της Επιτροπής Βιοηθικής σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων στα μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, το οποίος βεβαίως έχει και νομικές προεκτάσεις και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Η εισήγηση άλλωστε των ειδικών θα έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και τα επόμενα βήματα θα περάσουν μέσα από δημόσια διαβούλευση.

Η πρόσφατη πάντως τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή με αφορμή το ψηφιακό πιστοποιητικό- αλλά και παλαιότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη – δείχνουν πως το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών έχει πάρει το δρόμο του και αυτό που αναζητείται είναι να πραγματοποιηθεί με την μέγιστη δυνατή συναίνεση του κλάδου, ο οποίος εκτός των άλλων έχει κομβικό ρόλο στην επιχείρηση Ελευθερία, που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Από Σεπτέμβριο οι αποφάσεις 

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα ξεκινήσει τώρα αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από Σεπτέμβριο καθώς το καλοκαίρι επιτρέπει πολλές δράσεις σε ανοιχτό χώρο, ενώ αντίθετα όσο μπαίνουμε στον χειμώνα τόσο ο εμβολιασμός θα αποτελεί βασικό κριτήριο για αρκετές δραστηριότητες όπως το φαγητό σε κλειστό χώρο.

Πριν δύο 24ωρα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή του και στον Δημόσιο Τομέα. «Πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει από το φθινόπωρο. Θα γίνει παρέμβαση όπου χρειάζεται να γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν εμβολιαστούν ανέφερε πως το σενάριο της μετακίνησης σε άλλη θέση. «Οσοι είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δεν υπάρχει δικαιολογία και όσοι δεν επιθυμούν για κάποιο λόγο να κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να μετακινούνται από τη θέση τους, δεν είμαι υπέρ απολύσεων» είπε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση μετά την εισήγηση της Επιτροπής θα αρχίσουν να δρομολογούνται οι εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News