Πολιτική Παρασκευή 11/06/2021, 12:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Συναντήσεις με Ερντογάν και Τζόνσον τη Δευτέρα

Αρ. Πελώνη για Τουρκία: Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε

Κ. Μητσοτάκης: Συναντήσεις με Ερντογάν και Τζόνσον τη Δευτέρα

Συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο θα γίνει περί τις 16.00 (ώρα Βρυξελλών).

«Πάγια θέση της κυβέρνησης ότι οι δίαυλοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Διαφορετικές θέσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν και σε πολλά θέματα είναι διαμετρικά αντίθετες. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε» ανέφερε η κ. Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα και «το ίδιο θα κάνει και τώρα».

Επανέλαβε παράλληλα πως η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. «Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς» ανέφερε.

Όπως διευκρίνισε, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά η πρόοδος σε αυτά τα θέματα περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις» πρόσθεσε.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News