Πολιτική Παρασκευή 11/06/2021, 10:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Παράθυρο» για εφαρμογή και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες

Τι εξετάζει η κυβέρνηση - Στ. Πέτσας: Η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα δεν πρέπει να είναι ταμπού

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Παράθυρο» για εφαρμογή και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες

Το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες – πέραν των υγειονομικών – στη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άφησε ανοιχτό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. 

«Η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι ταμπού» δήλωσε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός π.χ. και για τους εκπαιδευτικούς. Όπως είπε, «όσο προχωρούμε στον εμβολιασμό του πληθυσμού σε υψηλά ποσοστά και υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης». Σημείωσε ακόμη πως «η κοινωνία είναι ώριμη» και «πρέπει τέτοιου ειδους θέματα να τα συζητάμε, ιδίως για όταν μιλάμε για ένα αυταπόδεικτο ζήτημα που είναι η δημόσια υγεία».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη ότι μία επιχείρηση μπορεί να απολύσει εργαζόμενο αν κρίνει ότι θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους σημείωσε πως «πρέπει να έχουμε μία ισορροπία στις προτάσεις μας, δεν πρέπει να δημιουργούμε ανασφάλεια και ανησυχία». Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «αν κάποιος εργάζεται σε χώρο που έρχεται σε επαφή με το κοινό και δεν επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο για προσωπικούς λόγους θα μπορεί να απομακρυνθεί από τον χώρο αυτό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χάσει τη δουλειά του, μπορεί να υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορεί να προσφέρει».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στο Δημόσιο σε όσους υπαλλήλους έχουν συναναστροφή με πολίτες ο κ. Πέτσας απάντησε πως ο ίδιος είναι «αναφανδόν υπέρ» και το έχει τονίσει «πολλές φορές στο παρελθόν και με την περιπτωση των υγειονομικών και όσων βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής».

Ερωτηθείς πότε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα παραπάνω είπε: «Είναι σαφές από έχει τεθεί το πλαίσιο του διαλόγου ώστε μέσα σε αυτόν τον μήνα να έχουμε τις κατευθύνσεις και ό,τι είναι να εφαρμοστεί, να εφαρμοστεί από το φθινόπωρο».

Σημείωσε τέλος πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει μεγαλύτερη απελευθέρωση δραστηριοτήτων από την 1η Ιουλίου. «Αφήνουμε σιγά σιγά τους περιορισμούς, θα αποσαφηνιστεί στο μεσοδιάστημα τι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου» είπε. Ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι έως το τέλος Ιουνίου να έχουν εμβολιαστεί καθολικά οι νησιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας την περασμένη Τρίτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όπως είπε, πολύ σύντομα – μετά από αίτημά του – θα γνωμοδητήσει δημόσια η Επιτροπή Βιοηθικής και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις «με σαφή προτεραιότητα τη δημόσια υγεία».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News