Πολιτική Τρίτη 8/06/2021, 21:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mακρόν: Δέχθηκε χαστούκι από άγνωστο άνδρα

Mακρόν: Δέχθηκε χαστούκι από άγνωστο άνδρα

Σε μια άνευ προηγουμένου βίαιη ενέργεια που προκάλεσε την αγανάκτηση του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε χαστούκι από έναν άνδρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο βίντεο διακρίνεται ο Γάλλος πρόεδρος, σε επίσκεψη στο Τεν λ’ Ερμιτάζ, να πλησιάζει σε ένα πλήθος που έχει συγκεντρωθεί πίσω από μεταλλικά κιγκλιδώματα, κατόπιν να έχει σύντομη συνομιλία με έναν άνδρα που φοράει χακί μπλουζάκι, έχει μαύρα γένια και μακριά μαλλιά.

Ο άνδρας μοιάζει να τον χτυπάει, στη συνέχεια, στο πρόσωπο, με το περιβάλλον του Μακρόν να κάνει λόγο για μια «απόπειρα χαστουκιού».

Στο ίδιο βίντεο, λίγο πριν από το χαστούκι, ακούγεται η κραυγή “Montjoie, Saint-Denis!”, όπως και το “A bas la macronie” (Κάτω ο Μακρονισμός).

Ο φερόμενος ως δράστης του χαστουκιού, ένας κάτοικος της περιοχής ηλικίας 28 ετών, συνελήφθη, όπως κι ένας άλλος άνδρας ίδιας ηλικίας, ανέφερε η εισαγγελία.

Οι δύο άνδρες κατάγονται από την περιοχή και είναι «άγνωστοι στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Αλέξ Περέν, εισαγγελέας στη Βαλάνς. «Σε αυτό το στάδιο, τα κίνητρά τους δεν είναι γνωστά», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το προφίλ των υπόπτων.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο πρόεδρος είχε επισκεφθεί ένα λύκειο το πρωί και κατευθυνόταν προς το πλήθος που τον φώναζε, όταν συνέβη το περιστατικό.

Ο Μακρόν πραγματοποιεί «περιοδεία στη Γαλλία» προκειμένου να «καταγράψει τον παλμό» της χώρας, έπειτα από ένα και πλέον χρόνο πανδημίας, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους συνέχισε την επίσκεψή του. Στο Βαλάνς, έβγαλε σέλφι με τους κατοίκους, όπου εμφανίστηκε χαμογελαστός και χαλαρός.

Ομόφωνη καταδίκη

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, αρχής γενομένης από εκείνη του πρωθυπουργού της χώρας Ζαν Καστέξ, που μίλησε για προσβολή στη δημοκρατία.

«Η πολιτική δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση η βία, η λεκτική επίθεση και ακόμα λιγότερο η σωματική επίθεση. Διακυβεύονται τα θεμέλια της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Καστέξ ενώπιον βουλευτών.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν, που παρουσιάζεται ως η «βασική αντίπαλος» του Μακρόν, κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια και βαθιά καταδικαστέα σε μια δημοκρατία», ενώ ο δεξιός υποψήφιος στις εκλογές Ξαβιέ Μπερτράν καταδίκασε μια «απαράδεκτη ενέργεια».

Ο αρχηγός της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, το κόμμα του οποίου στοχοθετήθηκε προσφάτως από ένα βίντεο ενός ακροδεξιού youtubeur, δήλωσε στο Twitter «αλληλέγγυος με τον πρόεδρο».

Ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτιμά πως μια τέτοια επίθεση αποτελεί «ανυπόφορο και απαράδεκτο πλήγμα» στους θεσμούς και ο βουλευτής των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό δήλωσε πως «το να επιτίθεται κανείς σωματικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι σαν να επιτίθεται εναντίον της Γαλλίας».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News