Πολιτική Πέμπτη 3/06/2021, 16:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενόχληση της Αθήνας για τον «αποκλεισμό» από τη Διάσκεψη της Λιβύης

Στις 23 Ιουνίου η διεθνής συνάντηση

Ενόχληση της Αθήνας για τον «αποκλεισμό» από τη Διάσκεψη της Λιβύης

Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας θα διεξαχθεί η επόμενη διεθνής διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύη, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης.

«Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε κι αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το βήμα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Το ενδιαφέρον της Αθήνας για το μέλλον της Λιβύης είναι σημαντικό αυξημένο, δεδομένων των όσων διακυβεύονται για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι η Τουρκία το 2019 υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης (Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας) του Φαγέζ αλ Σαράζ για τον σχηματισμό κοινής ΑΟΖ στη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας τελείως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η νέα διάσκεψη, η οποία θα λάβει χώρα στις 23 Ιουνίου στο Βερολίνο, επέρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας εκεχειρίας και εν μέσω της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης.

Απώτερος στόχος είναι η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στα τέλη του 2021, καθώς και η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων – μισθοφόρων από την αφρικανική χώρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News