Πολιτική Δευτέρα 31/05/2021, 22:01
ΒΟΥΛΗ

Γεωργιάδης: Είναι καθήκον μας να βρούμε τρόπο για να αγοράσει ο Τρίτος κόσμος εμβόλια

φωτ. Γραφείο Τύπου Υπ.Ανάπτυξης

Την ανάγκη να βρεθεί τρόπος για να δώσουμε τη δυνατότητα στις χώρες του Τρίτου κόσμου να αγοράσουν τα εμβόλια, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή.

«Είναι καθήκον μας ως ανθρωπότητα, είναι καθήκον μας ως ευρωπαίοι, είναι καθήκον μας ως Έλληνες, να βρούμε τρόπο τα εμβόλια αυτά να φτάσουν και στους ανθρώπους που μόνοι τους δεν μπορούν να τα προμηθευτούν. Δεν είναι όμως η πατέντα το μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος κλήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για τις ενέργειες της Ελλάδας σε σχέση με την εξαίρεση ισχύος του καθεστώτος της πατέντας των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.

“Η ελληνική κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, υποστήριξε στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών, την πρόταση για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων, υπό συγκεκριμένους όρους, με σκοπό να μπορέσουν να διατεθούν τέτοιου είδους εμβόλια στις χώρες του Τρίτου κόσμου που δεν έχουν τη δύναμη να τα αποκτήσουν», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος ωστόσο σημείωσε: «Το πρόβλημα όμως με τα εμβόλια δεν είναι οι πατέντες. Πριν από 4 μήνες η Ε.Ε. ζήτησε από τα κράτη μέλη να ενημερώσουν ποιες εγχώριες βιομηχανίες κάθε κράτους μέλους θα μπορούσαν, εάν του παρεχόταν η πατέντα, να ξεκινήσουν την παραγωγή των συγκεκριμένων εμβολίων. Εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης, έλαβα επίσημα το αίτημα από τον Επίτροπο κ. Μπρετόν, το μετέφερα σε όλη την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Δύο εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και είπαν ότι, αν είχαν επαρκή χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να παράξουν εμβόλια. Δεν αναφέρομαι στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά στο εμβόλιο τύπου Astra Zeneca και Johnson & Johnson. Αυτές οι δύο εταιρείες ενημέρωσαν επισήμως και εγγράφως ότι εάν λάβουν χρηματοδότηση και επαρκές σχέδιο θα μπορέσουν να αρχίσουν να παράγουν τα εμβόλια αυτά σε 3 χρόνια. ‘Αρα δεν μιλάμε για πατέντες. Για τα εμβόλια mRNA, είναι μιας τεχνολογίας που είναι παντελώς άγνωστη, όχι η πατέντα αλλά η ίδια η τεχνολογία, στις επιχειρήσεις της υπόλοιπης βιομηχανικής Ευρώπης και της Ελλάδος και άρα και να τους δινόταν η πατέντα, θα χρειάζονταν πολλά χρόνια προσπάθειας και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για να μπορέσουν να κάνουν την παραγωγή. ‘Αρα δεν είναι η πατέντα το πρόβλημα για τα εμβόλια».

«Η ύπαρξη των πατεντών ευρεσιτεχνίας είναι εξαιρετικά κομβικό σημείο για την παραγωγή πρωτοτύπων καινοτόμων φαρμάκων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Χωρίς πατέντες δεν υπάρχουν πρωτότυπα καινοτόμα φάρμακα. Οι χώρες που δεν έχουν αναπτυγμένο σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, παράγουν μηδέν φάρμακα καινοτόμα, διότι δεν είναι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτό που εμποδίζει αλλά αυτό που επιτρέπει να ξοδευτούν δισεκατομμύρια για την έρευνα και για το ότι υπάρχουν εταιρείες και χρηματοδότες που έχουν συμφέρον να το κάνουν», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως η ύπαρξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προστατεύεται και από τον διεθνή Κανονισμό Εμπορίου και από την ευρωπαϊκή και από την ελληνική νομοθεσία, είναι «ο ακρογωνίαιος λίθος της ύπαρξης καινοτόμων φαρμάκων».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News