Πολιτική Πέμπτη 27/05/2021, 15:39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Σασόλι: Χρήσιμο να καταστεί μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης

Μητσοτάκης – Σασόλι: Χρήσιμο να καταστεί μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης

Συναντίληψη ως προς τη χρησιμότητα του να καταστεί το Ταμείο Ανάκαμψης ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο καταγράφηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σάσολι, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε συνέντευξη που έδωσες, σήμερα, σε μεγάλη καθημερινή ελληνική εφημερίδα (σ.σ. στην Καθημερινή) τις σκέψεις σου, οι οποίες είναι και δικές μας σκέψεις για την ενδεχόμενη δυνατότητα το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί ένας σταθερός, ένας μόνιμος θεσμός, ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό προϋποθέτει φυσικά -όπως σωστά είπες- ότι τα κράτη-μέλη θα αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο κ. Σασόλι επισήμανε πως «η κρίση που βιώνουμε είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμασταν» εκφράζοντας την ικανοποίηση για την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη «ότι θα ήταν χρήσιμο και σημαντικό αυτού του είδους τα εργαλεία να καταστούν σταθερά και μόνιμα».

«Γιατί αν είναι επαρκή και χρήσιμα για τους 15 αυτούς μήνες κρίσης θα μπορούν να είναι και για το μέλλον και πιστεύω ότι αυτή είναι μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη πως η λειτουργία της Ευρώπης πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική και με την πανδημία του covid στο τραπέζι τίθενται πάρα πολλές προκλήσεις που δεν αφορούν μόνο  την οικονομία. «Όσον αφορά στο Νext Generation και στα σχέδια ανάκαμψης εκεί μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Όμως στον τομέα της υγείας και της μετανάστευσης, όχι δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να έχει αρμοδιότητα για να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Συνεπώς το θέμα της λειτουργίας και της επαρκούς λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο covid το έθεσε στο τραπέζι, στο προσκήνιο. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό. Όχι με ιδεολογία αλλά με ρεαλισμό» παρατήρησε.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως η τελευταία φορά που επισκέφτηκε τη χώρα ο κ. Σασόλι ήταν εν μέσω της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο. «Τότε η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων προστάτεψε τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ευρώπης. Και χάρηκα ιδιαίτερα που και οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών εντός λίγων ημερών βρέθηκαν μαζί μου στον Έβρο για να στείλουν αυτό το μήνυμα με απόλυτη σαφήνει: Ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και ότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες ως πιόνια σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι» σημείωσε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για το γεγονός ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πρώτη γραμμή πιέζοντας τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μπορέσουμε επιτέλους να συνεννοηθούμε και με αίσθημα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης να υλοποιήσουμε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε πως «η Τουρκία προσπαθούσε πραγματικά να εργαλειοποιήσει άντρες, γυναίκες και παιδιά» και πως «όντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να καταδείξει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα».

«Εμείς χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή πολιτική, βεβαίως για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σαφώς υποστηρίζουμε το νέο αυτό Σύμφωνο, το οποίο προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο φιλόδοξοι. Κανένας δεν πρέπει να επιτρέπει να μην υπάρχει επαρκής αντιμετώπιση, σε αυτό το φαινόμενο κυρίως στις χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες σε αυτό. Και ξέρετε, αισθανόμαστε και ένα αίσθημα ματαίωσης ενίοτε, γιατί συνειδητοποιούμε ότι γίνονται προσπάθειες ενθάρρυνσης υποβοήθησης αυτού του φαινομένου» είπε.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News