ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προθέρμανση πολιτικής όξυνσης

Προθέρμανση πολιτικής όξυνσης

Σε δύο επίπεδα, προμήνυμα ισχυρής πόλωσης, κινήθηκε χθες η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο ήταν οι επικείμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανέβασε το θερμόμετρο και έδειξε τι θα ακολουθήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που αναμένεται η «κανονική» επιστροφή στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου αρνήθηκε να συζητήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα – που κατατέθηκε για τρίτη φορά – με θέμα την εισαγωγή των μαθητών στο πανεπιστήμιο. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν αρμοδίως πως δεν μπορεί να γίνει μία τέτοια συζήτηση «την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές δίνουν τη μάχη των εισαγωγικών εξετάσεων» καθώς πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, παραπέμποντας σε συζήτηση σε «ουδέτερο χρόνο» που μπορεί να είναι και εντός του θέρους, μπορεί και από Σεπτέμβρη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως σήκωσε επίσης ψηλά τους τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως πίσω από την συγκεκριμένη απόφαση επιχειρεί να αυξήσει τη πελατεία των ιδιωτικών Κολλεγίων «για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα», αλλά «ταυτόχρονα και ραγδαία αύξηση των μορφωτικών ανισοτήτων».

Το δεύτερο επίπεδο που μυρίζει πόλωση ήταν τα όσα συνέβησαν στην Βουλή με αφορμή την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε μπλοκάροντας τις 200 ψήφους που χρειάζονταν για να περάσει το σχέδιο νόμου. Ψήφισαν συνολικά 213, κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και «ναι» 190, δηλαδή αθροιστικά οι βουλευτές Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Λίγη ώρα μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία σκληρή ανάρτηση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. «Το μικρόψυχο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε βέτο στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει κάθε περιορισμό στη συμμετοχή των εκτός συνόρων συμπολιτών μας στην εκλογική διαδικασία» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ανεβάζοντας με την σειρά του, τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Κερασάκι στην τούρτα το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη μετά την ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο. του κόμματος του. «Το μόνο που δείχνει το σημερινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα, είναι το στρατηγικό του αδιέξοδο. Δεν μπορεί να ξεφύγει από το χθες. Εμμένει πεισματικά σε κλισέ και ξεπερασμένα συνθήματα. Αρνείται να δει την πραγματικότητα και επιμένει να προβλέπει μια καταστροφή που δεν έρχεται.Ίσως ο μοναδικός λόγος της σημερινής του παρέμβασης ήταν να στηρίξει τον φίλο και στενό του συνεργάτη, κ. Παππά» ανέφερε η κ. Πελώνη, επιβεβαιώνοντας πως επιστρέφοντας στην κανονικότητα, θα επιστρέψει και η πολιτική πόλωση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News