Πολιτική Τρίτη 25/05/2021, 19:39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε εμβολιασμό σε παιδιά άνω των 12 ετών

Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε εμβολιασμό σε παιδιά άνω των 12 ετών

Στον εμβολιασμό των παιδιών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, «θα συζητηθεί για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω».

«Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, που ενδεχομένως να χρειασθούν 9 με 12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είναι διαθέσιμες, ενώ η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023.

«Σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας», είπε. Αναφορικά με τον ρυθμό εμβολιασμών στην Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του και επεσήμανε πως «είναι θετικό που περισσότερα του ενός εμβόλιου εγκρίνονται».

Επίσης, δήλωσε ικανοποίηση από την αποδοχή της πρότασής του για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid και εξέφρασε την προσδοκία να τεθεί αυτό σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.

«Είναι σημαντικό για τις χώρες του Νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες», σχολίασε και υπογράμμισε ότι «όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεων τους».

Ως προς την κατάσταση της πανδημίας, είπε πως στην Ε.Ε. υπάρχει γενική ικανοποίηση ότι πάει καλύτερα. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση.

«Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Πάντα υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις που γνωρίζουμε ή αυτές που μπορεί να προκύψουν», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι οι επιστήμονες αναφέρουν για τις υφιστάμενες μεταλλάξεις ότι καλύπτονται από τα εμβόλια.

Επιπρόσθετα είπε ότι στην ΕΕ «έχουμε δεσμευτεί μέχρι τέλος του έτους να δωρίσουμε ως Ευρώπη πάνω από 100 εκατ. εμβόλια σε τρίτες χώρες, να είμαστε πρωταγωνιστές στην παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Επ’αυτού επισήμανε ότι η Ευρώπη ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων.

Μετά από σχετική ερώτηση τόνισε ότι το πιστοποιητικό covid είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. 

Διευκρίνισε ότι κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει τη δική της εθνική πολιτική και να επιβάλλει άλλους ενδεχομένως κανόνες συμπεριφοράς ή προσβασιμότητας είτε για τους πολίτες της, είτε για επισκέπτες. Το βέβαιο είναι, ξεκαθάρισε, ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους πολίτες μιας χώρας και άλλοι για τους επισκέπτες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News