Πολιτική Πέμπτη 20/05/2021, 13:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκτυο: Οδεύουμε προς ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο;

Δίκτυο: Οδεύουμε προς ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο;

Ο επιταχυντής της πανδημίας, έθεσε με ανάγλυφο όσο και επιτακτικό τρόπο το επίδικο του πολυπολικού κόσμου του 21 αιώνα: τον αμερικανοκινέζικο ανταγωνισμό, αναφέρει μελέτη την οποία δημοσιοποίησε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Στην ανατολή του αιώνα, διάφοροι μιλούσαν για την περίφημη Chimerica, δηλαδή την χιμαιρική συμβίωση Κίνας – Αμερικής και σήμερα, συμπληρώνοντας το πρώτο πέμπτο, πολλοί φοβούνται ένα Νέο Ψυχρό Πόλεμο, στα βήματα της παγίδας του Θουκυδίδη, με επικίνδυνο τέλος για την ανθρωπότητα. Το σίγουρο είναι ότι στην μεταβατική εποχή μας, μιλώντας γεωπολιτικά με σιγουριά για την πορεία του πλανήτη, μπορούμε να εκφέρουμε παραφρασμένο το γνωστό σλόγκαν «Είναι ο αμερικανοκινεζικός ανταγωνισμός, ηλίθιε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση.

Από κει και πέρα, αν πρόκειται για ένα Νέο Ψυχρό Πόλεμο ή όχι και, κυρίως, πώς θα εξελιχθεί, αυτό μένει να κριθεί, με τις πιθανότητες να είναι με το μέρος της πρωτοτυπίας της ιστορίας, συνεχίζει.

Το σίγουρο είναι, ότι το διεθνές σύστημα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής. Καθώς η Ανατολή συνεχίζει την οικονομική της άνοδο, μοιάζει να τελειώνουν οι δύο αιώνες Δυτικής κυριαρχίας στον κόσμο, πρώτα υπό την Pax Britannica και στην συνέχεια υπό την Pax Americana. Η Δύση έχει απώλειες σε υλική – οικονομική κυριαρχία, αλλά και σε ιδεολογική επιρροή. Σε όλο τον κόσμο, οι δημοκρατίες είναι στο στόχαστρο του αυταρχισμού, ενώ η ανερχόμενη αυταρχική Κίνα, συνεπικουρούμενη από την ομογάλακτη Ρωσία, προσπαθεί να αμφισβητήσει την δυτική υπεροχή, σε όλο το φάσμα της διεθνούς διακυβέρνησης. Η νέα αμερικανική διοίκηση, προσπαθεί ν’ ανασυγκροτήσει την αμερικανική δημοκρατία και οικονομία, να επανασυνδέσει την χώρα με τις παραδοσιακές συμμαχίες της, να προβάλλει παγκόσμια δημοκρατικές αρχές και αξίες και να ξεπεράσει την πανδημία με τις καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και ηγετικό κύρος για τις ΗΠΑ.

Στην εξέλιξη, όμως, ακόμα και του καλύτερου σεναρίου για τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να εμποδίσει την εδραίωση ενός πολυπολικού και, ταυτόχρονα, διαφοροποιημένου ιδεολογικά κόσμου, που ήδη είναι παρών. Το μέγα ιστορικό ζήτημα είναι, ότι τέτοιες περίοδοι μεγάλων ανατροπών στην παγκόσμια τάξη, περικλείουν σοβαρούς κινδύνους, τονίζει το Δίκτυο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News