Πολιτική Τετάρτη 19/05/2021, 22:00
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ε.Ε.: Επενδύσεις 2,5 δισ.δολαρίων για τον πολιτισμό

Ε.Ε.: Επενδύσεις 2,5 δισ.δολαρίων για τον πολιτισμό

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δέσμευση για στήριξη του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα της ΕΕ, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Το νέο πρόγραμμα, του οποίου ο προϋπολογισμός σε σύγκριση με την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο (1,4 δισ. από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2014-2020) έχει σχεδόν διπλασιαστεί, θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα της Ευρώπης. Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τη σημασία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ως εκ τούτου συμβάλλουν στην ανάκαμψη του τομέα από την πανδημία, της οποίας αποτέλεσμα ήταν να παραμείνουν οι περισσότεροι μουσικοί και πολιτιστικοί χώροι σε ολόκληρη την Ευρώπη κλειστοί.

Εκτός από την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη στήριξη για διευρυμένες δυνατότητες ένταξης στο πρόγραμμα και για την ισότητα των φύλων, στήριξη στους τομείς της σύγχρονης και ζωντανής μουσικής που κατατάσσονται μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας, και μεγαλύτερα ποσοστά συγχρηματοδότησης για έργα μικρής κλίμακας.

Στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν επίσης να συμπεριλάβουν την υποχρέωση να προωθεί το πρόγραμμα γυναικεία ταλέντα και την υποστήριξη της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας των γυναικών. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων σε πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και δημιουργικά ιδρύματα.

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια πριν από την ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο η νόσος COVID-19 έχει φέρει τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό σε εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση, τονίζοντας ότι έχουν ανάγκη την στήριξη της ΕΕ περισσότερο από ποτέ. Πολλοί υπογράμμισαν ότι ο πολιτισμός και η τέχνη αξίζουν ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News