Πολιτική Δευτέρα 17/05/2021, 22:44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Διελκυστίνδα με επίκεντρο τα ΕΛΠΕ

φωτ. Ιntimenews

Ο μετασχηματισμός του Ομίλου Εταιρειών ΕΛΠΕ Α.Ε, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, να διαβεβαιώνουν ότι εξασφαλίζονται, τόσο τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, όσο και η ανάπτυξη της εταιρείας, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελο, να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απεμπολεί δικαιώματα του Δημοσίου προς όφελος του Ομίλου. 

Απαντώντας ο κ. Σταϊκούρας στον κ. Σκουρλέτη, απέρριψε τις αιτιάσεις του ότι η κυβέρνηση ανατρέπει μια συμφωνία που ίσχυε εδώ και χρόνια, μειώνοντας τους εκπροσώπους του Δημοσίου στο Δ.Σ των ΕΛΠΕ ΑΕ και χαρίζοντας κατοχυρωμένα δικαιώματά του, αντιτείνοντας ότι, βάσει του νόμου ΣΥΡΙΖΑ προχωρά η εκπροσώπηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. «Από τον νόμο του 2018 ξεκινάνε όλα. Το ΔΣ των ΕΛΠΕ αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρίας για την εκλογή των μελών για λόγους συμμόρφωσης με το εταιρικό σχέδιο για την ανεξαρτησία του ΔΣ και την θέση της εταιρίας στην κεφαλαιακή αγορά. Το καταστατικό των ΕΛΠΕ χρήζει αλλαγών και τροποποιήσεων. Το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, με γνώμονα την πιστή τήρηση των προβλέψεων του νόμου 2018 που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να θέσει προς έγκριση στους μετόχους του το σύνολο των μελών του ΔΣ, αίροντας τις ασυμβατότητες του καταστατικού που λειτουργεί αποτρεπτικά για επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Είναι επικίνδυνο το σχέδιο σας. Εκχωρείτε το μάνατζμεντ σε ιδιώτες, θα έχετε μεγάλες απώλειες από την αξία των μετοχών που αντιστοιχεί στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτό είναι θέμα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου ιδιώτη που κατέχει περίπου το 45%. Σε καμιά περίπτωση όμως η νομικίστικη αυτή αλχημεία δεν δικαιολογεί αυτό που κάνετε. Είναι κατάφωρα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και πρέπει να σταματήσει αυτή η διαδικασία», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης, επιμένοντας ότι «η κυβέρνηση απεμπώλησε τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων στη διοίκηση προς όφελος του Ομίλου. 

«Οι προτεινόμενες από την εταιρία τροποποιήσεις συνιστούν εναρμόνιση με το νόμο του 2018, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε περί Ανωνύμων Εταιριών για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ των ΕΛΠΕ», ανταπάντησε ο κ. Σταϊκούρας. 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να ορίζει συμμετοχή εργαζομένων στο Δ.Σ των ΕΛΠΕ». 

«Ούτε εσείς το προβλέψατε στον νόμο του 2018, παρά ταύτα η διοίκηση της εταιρίας καλείται να εξετάσει τον ενεργό ρόλο των εργαζομένων», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα «Άμεσα αναγκαία η προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ)». 

Ο κ. Φάμελος, υποστήριξε ότι «η αποχώρηση του Δημοσίου από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ είναι πολιτικά και νομικά απαράδεκτη: «Υπάρχει ζήτημα απιστίας σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης γιατί αποδέχεται να αφαιρεθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου και να μην έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ της εταιρίας», ανέφερε ο κ. Φάμελος. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλιστούν και τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου αλλά και τα ΕΛΠΕ, που είναι βασικός πυλώνας, να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», απάντησε ο κ. Σκρέκας.

Τόνισε ακόμα ότι «αμέσως μετά τις ανακοινώσεις που έκανε το Δ.Σ των ΕΛΠΕ για τον εταιρικό μετασχηματισμό, αυξήθηκε σημαντικά η μετοχή τους στο χρηματιστήριο. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ΕΛΠΕ, στην χρηματιστηριακή αγορά υπήρξε μια πολύ σημαντική αύξηση κατά 40% με 50% της αξίας των μετοχών και αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς και πόσο οι αγορές τις αντιλαμβάνονται», τόνισε ο κ. Σκρέκας, ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Όταν ψηφίζατε το άρθρο 78 του νόμου 4545/ 2018 για την εκλογή των μελών του ΔΣ, δεν γνωρίζατε ότι ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο για να προβάλετε αντίσταση; Και έρχεστε και καταθέτετε δυο επίκαιρες ερωτήσεις για αυτά που ψηφίσατε πριν δύο χρόνια και υποχρεώνεται η εταιρία να εφαρμόσει;». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News