Πολιτική Παρασκευή 14/05/2021, 15:03
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας προς Ζάεφ: Πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ιστορική

Τσίπρας προς Ζάεφ: Πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ιστορική

Τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία «πλέον όλοι αντιλαμβάνονται» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία ιστορική συμφωνία, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι πλέον, ακόμα και αυτοί που μας κατηγορούσαν» ανέφερε συγκεκριμένα και υπογράμμισε την ανάγκη «να διατηρηθεί η δυναμική που δημιούργησε για τη σταθερότητα και την ενταξιακή διαδικασία».

«Πιστεύω ότι είναι καιρός να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διμερή συνεργασία με πραγματοποίηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και πρόοδο σε σχέση με τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έρχομαι από τις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη και όλοι μιλάνε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι βρήκαμε έναν ξεχωριστό τρόπο να σκεφτόμαστε και να συνεργαζόμαστε» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ προσθέτοντας πως «αυτή η Συμφωνία άλλαξε πραγματικά τα Βαλκάνια» και «υπάρχουν πολλά θετικά που έγιναν και θα γίνουν λόγω αυτής».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή για τα βιβλία έχει συγκληθεί έξι φορές και θα συγκληθεί και έβδομη, ενώ πρόσθεσε πως είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τα εμπορικά σήματα από τους ειδικούς. Αναφερόμενος στα τρία μνημόνια συνεργασίας, ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «υπόσχεση» από τον κ. Μητσοτάκη και τόνισε ότι «τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη χώρα μου φέρνουν μόνο χαρά. Το ένα είναι για την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το δεύτερο είναι για την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και το τρίτο είναι για την οικονομική συνεργασία. Άλλωστε η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μία στρατηγική εταιρική σχέση» είπε.

Κατά τη συζήτηση που είχαν, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διμερής συνεργασία να μην περιοριστεί στην οικονομία «αλλά να αποκτήσει στρατηγική διάσταση, να κυρωθούν τα μνημόνια άμεσα, να πραγματοποιηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας και να υπάρξει πρόοδος ειδικά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News