Πολιτική Παρασκευή 14/05/2021, 12:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βεστάγκερ: Η Ελλάδα ίσως σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2022

Κ. Μητσοτάκης: Τα χειρότερα έχουν περάσει, η οικονομία κινείται προς μια γρήγορη ανάκαμψη

Βεστάγκερ: Η Ελλάδα ίσως σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2022

Εύσημα στην Ελλάδα τόσο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όσο και για τη διαχείριση της πανδημίας απέδωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τόσο η διαχείριση της πανδημίας, όσο και η κατάσταση αυτή την στιγμή στη χώρα είναι εντυπωσιακή. Πραγματικά εντυπωσιακή. Βλέπουμε σχεδόν σε κάθε τομέα ότι εξελίσσονται οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και την αναμενόμενη ανάπτυξη» παρατήρησε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, χαιρετίζοντας την πρόοδο της χώρας, αλλά και την «την πληρότητα» του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

«Ξέρετε, από την πλευρά της Επιτροπής, η Ελλάδα ίσως να είναι η χώρα της Ευρωζώνης που θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενος έτος. Η δύναμη ισχύς του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως και οι τελευταίες χώρες θα κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές σε σχέση με την απόφαση για το σύστημα ιδίων πόρων όπως έκανε η Ελλάδα για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια. «Αυτά που έρχονται είναι, πραγματικά, πολλά υποσχόμενα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κ. Βεστάγκερ για την στήριξη που προσέφερε η Κομισιόν με τα μέτρα ανακούφισης από την πανδημία, αλλά και την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα. «Ήταν πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε πως θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης. Με μεγάλη χαρά μπορώ να πω, ότι πιστεύω πως τα χειρότερα έχουν περάσει και πλέον η οικονομία κινείται προς μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη» ανέφερε, δηλώνοντας «πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

«Και επειδή ποτέ δεν σταματήσαμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας πλέον είμαστε σε θέση να μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Και βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως γνωρίζετε ήμασταν η δεύτερη χώρα που υπέβαλε το σχέδιο της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρώ πως είναι ένα πολύ καλά επεξεργασμένο σχέδιο, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με τις δικές μας προτεραιότητες και καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουμε την έγκριση του μέσα στον Ιούνιο, ώστε να ξεκινήσουμε τη δουλειά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν θέματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργου καθώς και για το Θριάσιο Πεδίο ως διεθνούς κέντρου εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News