Πολιτική Πέμπτη 13/05/2021, 13:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ανυπομονούμε να δεχτούμε Σέρβους τουρίστες στην Ελλάδα

Συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σερβίας

Κ. Μητσοτάκης: Ανυπομονούμε να δεχτούμε Σέρβους τουρίστες στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ανυπομονεί να δεχτεί Σέρβους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, με την οποία και συζήτησε για τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Γνωρίζω πως είμαστε ένας προορισμός που προτιμούν οι πολίτες σας και μπορούμε να σας εξασφαλίσουμε μια ευχάριστη, αλλά και μια πολύ πολύ ασφαλή διαμονή στη χώρα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως για την είσοδο στη χώρα η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα τα εμβόλια που χρορηγούνται στη Σερβία.

Από την πλευρά της κ. Μπρνάμπιτς ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους Σέρβους επισκέπτες καθώς, όπως είπε, αυτή κίνηση ενισχύει και την εμβολιαστική εκστρατεία της Σερβίας. «Σημαίνει πολλά για τον λαό της Σερβίας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως και οι ίδιοι ανυπομονούν να έρθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι», ανέφερε. «Αποτελεί για εμάς σημαντική στήριξη και για τη διαδικασία εμβολιασμού. Γιατί οι πολίτες μας θα θέλουν να εμβολιαστούν, ακόμη και για να μπορούν να έρθουν ευκολότερα στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας και οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδίως στην οικονομία, με έμφαση στην ενέργεια και στην διασυνδεσιμότητα, καθώς και στην ενίσχυση της προσπάθειας της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε.. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μπρνάμπιτς αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για θέματα περιφερειακής συνεργασίας.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την οικονομική μας συνεργασία, να προωθήσουμε κοινές επενδύσεις σε υποδομές, καθώς και στον τομέα της ενέργειας. Όπως σας είπα, δεν πρόκειται να φύγω από την Αθήνα αν δεν έχω την ημερομηνία για την επίσκεψή σας στο Βελιγράδι για το πότε θα μπορέσουμε να έχουμε την τέταρτη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ). Στο τελευταίο Συμβούλιο Συνεργασίας, στις 19 Δεκεμβρίου, που έλαβε χώρα εδώ στην Αθήνα, με επικεφαλής τον πρόεδρο Βούτσιτς, υπογράψαμε τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Ανυπομονούμε λοιπόν να συνεχίσουμε με την τέταρτη σύνοδο στο Βελιγράδι. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να σας υποδεχτούμε στη Σερβία και γνωρίζω πολύ καλά πως ο λαός μας ανυπομονεί να σας καλωσορίσει» σημείωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας.

Ανέφερε ακόμη ότι σε επίπεδο έργων υποδομής, η Σερβία επιθυμεί να προωθήσει τη σιδηροδρομική σύνδεση από το λιμάνι του Πειραιά στη Βουδαπέστη. «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγράδι – Novi Sad και έπειτα τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσουμε από το Novi Sad έως τα σύνορα με Ουγγαρία. Και με την στήριξη της Ε.Ε., αυτό διαπραγματευτήκαμε μόλις στις Βρυξέλλες, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ξεκινάμε την ταχεία σιδηροδρομική γραμμή από το Βελιγράδι στην πόλη Niš και έπειτα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Και μετά αναμένουμε να συνεχίσουμε προς τη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια προς τη Θεσσαλονίκη και μετά τον Πειραιά» είπε.

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι πολύ σημαντική για τη Σερβία η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού αερίου. «Πιθανότατα τον Οκτώβριο ξεκινά ο αγωγός αερίου για Βουλγαρία και μετά ελπίζουμε σε σύνδεσή του με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης» δήλωσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News