Πολιτική Δευτέρα 10/05/2021, 15:07
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα του τουρισμού το πράσινο πιστοποιητικό

«Σημαντικότατα περιθώρια ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας - Ισπανίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος»

Κ. Μητσοτάκης: Κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα του τουρισμού το πράσινο πιστοποιητικό

Ελλάδα και Ισπανία έχουν κοινό ενδιαφέρον για την προώθηση του ευρωπαϊκού πράσινου πιστοποιητικού, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, ενώ αναφέρθηκε και στα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα προωθείται το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό. Είναι μια επιλογή που προσωπικά είχα εισηγηθεί και τη στήριξε αμέσως η Ισπανία. Έχουμε κοινό ενδιαφέρον να προωθήσουμε αυή την πρωτοβουλία καθώς αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ακόμη πως «η υγειονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη κοινής δράσης στην αντιμετώπιση τέτοιων απειλών» και πως οι προσπάθειες πρέπει να προσανατολιστούν στο πεδίο των εμβολιασμών των τρίτων χωρών όπου ο κορωνοϊός εξακολουθεί να καλπάζει, με ζητούμενο την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής και τη δίκαιη διανομή εμβολίων στις περιοχές αυτές». «Η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης, αλλά είναι μια πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ελληνοϊσπανικές σχέσες παρατήρησε πως «υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια ανάπτυξης σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, οι κατασκευσές, η ενέργεια η εκπαίδευση ο πολιτισμός».

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των δύο χωρών «θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν από την Επιτροπή εντός του Ιουνίου και φυσικά θα δρομολογηθούν στην πράξη». Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «σε όλα τα κεφάλαια των προγραμμάτων αυτών οι στόχοι Ελλάδας και Ισπανίας συγκλίνουν. Η χώρα μας κάνει τα πρώτα τολμηρά βήματα, η πράσινη ανάπτυξη προχωρεί η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Επισήμανε στη συνέχεια πως «η οικονομική ευημερία προυποθέτει και ασφάλεια» σημειώνοντας πως στη συνάντησή του με τον κ. Σάντσεθ συζητήθηκε η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο». «Η Ισπανία ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα και έχει λόγο ως ευρωπαίος εταίρος όταν μια υποψήφια χώρα παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος» ανεφερε. Υπογράμμισε επιπλέον ότι «η ελληνική θέση είναι απολύτως σαφής: κάθε ένταση σταματά όταν σταματούν οι συμπεριφορές που την προκαλούν».

Απευθυνόμενος τέλος στον Ισπανό πρωθυπουργό παρατήρησε πως «μπορεί να προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, αυτό όμως δεν μας αποτρέπει να συναντώμαστε εκεί όπου τέμνονται ο ρεαλισμός και η κοινωνική φροντίδα». «Και οι δυο μας κινούμαστε μακριά από κάθε λογής λαϊκισμούς τολμώντας μεταρρυθμίσεις που φέρνουν αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News