ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 15νθημερο των μεγάλων στοιχημάτων

Το 15νθημερο των μεγάλων στοιχημάτων

Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, ουδέποτε υπήρχε άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας με τα κρούσματα να είναι τόσο ψηλά. Αυτό από μόνο του κάνει το επόμενο δεκαπενθήμερο ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς ιός και δραστηριότητες θα συνυπάρχουν και πρέπει το στοίχημα να κερδηθεί. Χθες έγινε το πρώτο βήμα άρσης των περιορισμών με το άνοιγμα της εστίασης και την μετακίνηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Η χθεσινή μέρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κύλησε καλά και δεν σημειώθηκαν ακραία φαινόμενα συνωστισμού. Σε κάθε περίπτωση δεν είχαμε περισσότερα από όσα είχαμε ήδη το προηγούμενο διάστημα.

Το κρας τεστ ωστόσο δεν τελειώνει εδώ. Την επόμενη Δευτέρα η κινητικότητα θα αυξηθεί με την επιστροφή στα θρανία των παιδιών του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Μπορεί το self test να είναι υποχρεωτικό δεν παύει ωστόσο να είναι μία ακόμα δραστηριότητα που θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες. Και η άρση των περιορισμών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δεν σταματά εδώ, αλλά θα συνεχιστεί και πέντε ημέρες μετά.

Στο χωριό με self test

Στις 15 Μαίου είναι προγραμματισμένο να αρθεί ο περιορισμός της μετακίνησης από νομό σε νομό. Το πώς θα γίνει αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Μία σκέψη ωστόσο είναι να γίνεται με την επίδειξη self test ή εμβολιασμού και των δύο δόσεων. Στις αρχές Μαίου εξάλλου οι εμβολιασμένοι πολίτες και με τις δύο δόσεις έφταναν σχεδόν το 1 εκατομμύριο, αριθμός που τις επόμενες 15 μέρες θα αυξηθεί πολύ βάσει των ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί.

Ακολούθως, στις 15 Μαίου θα ανοίξει και «επίσημα» ο τουρισμός, ο οποίος πάντως ήδη και 15 ημέρες ατύπως και με συγκεκριμένους κανόνες έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. Ως γωνστόν φέτος κανείς επισκέπτης δεν μπορεί να εισέλθει στην χώρα χωρίς είτε να έχει εμβολιαστεί, είτε να επιδείξει μοριακό τεστ έως και 72 ώρες πριν την άφιξη του στην Ελλάδα.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως οι επόμενες 15 μέρες είναι σημαντικές και θα κρίνουν το πόσο γρήγορα και με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε περαιτέρω άρσεις περιορισμών, ενόψει του Ιουνίου. Στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για δύο λόγους: αφενός ο καιρός που βελτιώνεται αποτελεί σημαντικό σύμμαχο, αφετέρου το σχέδιο «Ελευθερία» που βάσει του σχεδιασμού στα τέλη Μαίου θα έχει πλησιάσει τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News