Πολιτική Πέμπτη 29/04/2021, 13:49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινούν στην Ελλάδα οι κλινικές δοκιμές του ισραηλινού φαρμάκου κατά της Covid-19

Η κλινική μελέτη θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία ιατρικά τμήματα στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και ΠΓΝ «Αττικόν»

Ξεκινούν στην Ελλάδα οι κλινικές δοκιμές του ισραηλινού φαρμάκου κατά της Covid-19

Οι εξελίξεις σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ. Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η κλινική μελέτη στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία ιατρικά τμήματα ελληνικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων – δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν». Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συζήτησης που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στον κ. Νετανιάχου την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες. Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Ισραηλινού καθηγητή.

«Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που είστε εδώ. Θυμάμαι πως η σχετική συζήτηση προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου. Και θυμάμαι ότι τον ρώτησα, καθώς είχα διαβάσει σε εφημερίδες αρθρογραφία σχετικά με τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα της Φάσης 1 της κλινικής μεθόδου. Τότε, ο κ. Νετανιάχου είπε ‘Θα καλέσω αμέσως τον κ. Καθηγητή’. Σας τηλεφώνησε και ναμαστε εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαζόμαστε. Ας ελπίσουμε πως θα αποδείξουμε στη Φάση 2 της κλινικής δοκιμής ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ισραηλινό καθηγητή.

«Θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες – αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις. Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη μου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε από την πλευρά του ο κ. Αρμπέρ.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «πρόκειται για μια νέα μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό». Όπως εξήγησε, «η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα».

Διευκρίνισε ακόμη πως «προς το παρόν μιλάμε για τρία Ιατρικά Τμήματα σε δύο νοσοκομεία το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ‘Αττικόν’ και το νοσοκομείο ‘Σωτηρία’. Έχουμε δύο τμήματα στο ‘Σωτηρία’ και ένα στο ‘Αττικόν’. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2 ελπίζουμε να ακολουθήσει η μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο, υπό το συντονισμό του καθηγητή κ. Αρμπέρ, ο οποίος είναι ο ερευνητής που ξεκίνησε με αυτήν την πρωτοπόρα ιδέα και είναι πίσω από την εφεύρεση» πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News