Πολιτική Τετάρτη 28/04/2021, 11:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Πρόφαση η επιτροπή, οι αποφάσεις είναι πολιτικές

«Προβληματικό έως επικίνδυνο το ότι δεν έχει βγει ούτε μια φορά ο Πρωθυπουργός να πει ότι 'αποτύχαμε'»

Αλ. Τσίπρας: Πρόφαση η επιτροπή, οι αποφάσεις είναι πολιτικές

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την πανδημία διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Δύσκολο Πάσχα και το φετινό, είναι το δεύτερο συνεχόμενο, έχουμε ανάγκη την αισιοδοξία, αλλά δεν είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς τεχνητή αισιοδοξία με βάσει όσα συμβαίνουν» ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.

Όπως παρατήρησε «το βασικό είναι να ξεκινήσουμε από την διαπίστωση και μετά να δούμε τις ευθύνες. Αυτό που είναι προβληματικό έως επικίνδυνο είναι ότι δεν έχει βγει ούτε μια φορά ο Πρωθυπουργός να πει ότι ‘αποτύχαμε’».

«Το πρώτο εξάμηνο είχαμε 600 νεκρούς και το άλλο εξάμηνο είχαμε 10000 νεκρούς. Αν λοιπόν δεν διαπιστώνεις ότι κάτι δεν πάει καλά, με βάση τις διαπιστώσεις και έχοντας το πιο μακροχρόνιο lockdown στην Ευρώπη, υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και να πούμε τι έφταιξε. Αυτή η μακάβρια συνεχής σύγκριση με τον αριθμό των θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες… δείχνει ότι τις τελευταίες 50 ημέρες η Ελλάδα είναι πρώτη σε συγκρίσεις για τους θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού στην Ε.Ε., πιο ψηλά από τις ΗΠΑ και κάνουμε συγκρίσεις και θρηνούμε για την Ινδία. Εδώ ποιος θα θρηνήσει;» διερωτήθηκε.

Για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «τους επιστήμονες τους έχει αμφισβητήσει η εργαλειοποίηση τους από την κυβέρνηση». «Δεν είναι υποτιμητικό να θεσπίζεται για αυτούς το ακαταδίωκτο; Σας έχει πει κανείς από αυτούς τους καθηγητές ότι δεν θέλει να λογοδοτήσει πουθενά. Όχι, αλλά επειδή πρέπει να καλυφθούν πολιτικά στελέχη, ήρθε η ρύθμιση. Πιστεύει κανείς ότι αποφασίζει ο Τσιόδρας; Αυτός παίρνει αποφάσεις;» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς κάνει κινήσεις υπέρ του εμβολιασμού και καταλόγισε στην κυβέρνηση πως αφού έχει στοχοποιήσει τους νέους ότι είναι αυτοί οι οποίοι είναι ανεύθυνοι και δεν σκέφτονται τους μεγαλύτερους «άνοιξε την πλατφόρμα επιτέλους για τους ανθρώπους 30-39 ετών, έστω για τα εμβόλια της AstraZeneca, για να ‘ξεστοκάρουμε’». Σημείωσε ακόμη πως «δημιουργήθηκε και ένα κλίμα αρνητικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο και εκτίμησε πως «εδώ υπάρχουν και συγκρούσεις συμφερόντων εταιρειών». «Διότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος πληθυσμός στη Μεγάλη Βρετανία να έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, όλοι οι Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και δεν μπορεί αυτό να δημιουργεί υπόνοιες μονάχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί να είναι όλα μια χαρά» είπε.

Σε ότι αφορά το lockdown, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «το εύκολο είναι να πεις ότι τα κλείνω» αλλά το θέμα είναι να κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις. «Εδώ τα έχουμε όλα κλειστά επί μήνες. Γιατί δεν μπορείς να καθίσεις στο καφενείο και πρέπει να συνωστίζεσαι στην πλατεία; Πρέπει να στείλεις sms για να βγάλεις το σκύλο σου βόλτα; Σε ποια άλλη χώρα γίνονται αυτά; Δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας: «Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε ο Πρωθυπουργός και για άλλη μια φορά μας είπε ότι πετύχαμε, ενώ είχαμε τα περισσότερα κρούσματα, ήμασταν στο υψηλότερο επίπεδο της πανδημίας, στις πιο άσχημες επιδόσεις της πανδημίας. Βγαίνει ο Πρωθυπουργός και λέει ‘θα ανοίξω σε 15 μέρες’. Ποιος σου είπε ότι θα είναι όλα εντάξει σε 15 ημέρες. Υπάρχει καμία επιτροπή που σου το είπε. Πρόφαση είναι η επιτροπή. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές».

Ανέφερε ακόμη ότι «όποιος φοβάται την αλήθεια θα βρει μπροστά του το πρόβλημα. Πρέπει να βγούμε και να πούμε ότι αποτύχαμε. Όλη η Ευρώπη απέτυχε με την μέθοδο του ακορντεόν, να πούμε ότι πρέπει να ανοίξουμε γιατί δεν πάει άλλο, αλλά να τονίσουμε ότι ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία».

Για την οικονομία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κυβέρνηση, βρήκαμε άδεια ταμεία. Αυτή η κυβέρνηση έχει απείρως καλύτερες δυνατότητες από εμάς. Της αφήσαμε 37 δισ. ευρώ, είναι η μόνη κυβέρνηση που βρήκε γεμάτα ταμεία, έχει τα δεκάδες δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει την δυνατότητα του φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ, έχει την ευχέρεια να μην παράγει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό».

«Αυτές τις μεγάλες δυνατότητες δεν πρέπει να της χαραμίσει και κυρίως δεν πρέπει να έχει έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό που να αφορά λίγες επιχειρήσεις και οικογένειες που έχουν πρόσβαση στον δανεισμό, αλλά θα πρέπει να αφορά όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News