ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διπλό στοίχημα εμβολίων και οικονομίας

Το διπλό στοίχημα εμβολίων και οικονομίας

Η Μεγάλη Εβδομάδα αναπόφευκτα ρίχνει το βλέμμα της κυβέρνησης μετά το Πάσχα και ειδικά στην επόμενη Δευτέρα, όπου ξεκινάει το μεγάλο στοίχημα της πρώτης επανεκκίνησης της εστίασης μετά από πέντε ολόκληρους μήνες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες στο θέμα, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, μιλώντας για διπλή πρόσκληση: από τη μία της ομαλής επαναλειτουργίας της οικονομίας και από την άλλη της τήρησης των υγειονομικών μέτρων. Η ανάγκη να πετύχει η επανεκκίνηση είναι μονόδρομος, καθώς ψυχολογική κόπωση και οικονομία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο πισωγυρίσματος. Σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση έχει δύο μεγάλη όπλα: τον εμβολιασμό και τα self tests.

Και στα δύο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός δίνοντας, όπως κάνει όλο το τελευταίο διάστημα, μεγάλη έμφαση στο σχέδιο «Ελευθερία» που όπως είπε επεκτείνεται καθώς «μπαίνουν στη μάχη και οι 30άρηδες». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την εκτίμηση πως μέχρι τέλος Μαίου θα έχουμε φτάσει τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούςένας στόχος που είναι εφικτός, με βάση τα σημερινά δεδομένα όπου έχουν ήδη γίνει 2.764.000 εμβολιασμοί και τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 2.998.910. Γίνεται συνεπώς αντιληπτό, πως τον Μάιο η ισορροπία μεταξύ οικονομίας και πανδημίας είναι πολύ λεπτή και κρίσιμη. Οσο προχωράει ο μήνας χωρίς επιβάρυνση στο υγειονομικό μέτωπο τόσο θα φτάνουμε πιο κοντά στο «ελεύθερο καλοκαίρι» που έχει περιγράψει ουκ ολίγες φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή την στιγμή πάντως η πανδημία φαίνεται να κινείται πτωτικά.  

Στο μέτωπο της οικονομίας  

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου γνωρίζουν πως το κέντρο βάρους σταδιακά θα αρχίσει να μετατοπίζεται από την πανδημία στην οικονομία. Και ετοιμάζονται για αυτό. Οι τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η φράση για την μεσαία τάξη που της δίνει πίσω «όσα της πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση» είναι χαρακτηριστική της στοχοθέτησης της κυβέρνησης. Με αυτό ως όπλο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως από τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα κερδίσει πίσω αυτό που έχασε τους τελευταίες μήνες λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, η ΝΔ σημείωσε κάμψη 4 μονάδων όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις. Ετσι διαβάστηκε στο Μαξίμου και  χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, όπου η κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από τις αρχές του χρόνου δείχνει έχει άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, κάτι που στην κυβέρνηση κρίνουν πως εάν ο Μαιος «πάει καλά» όπως έχει σχεδιαστεί θα έχει και συνέχεια.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News