Πολιτική Δευτέρα 26/04/2021, 14:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Θετική απάντηση στη Φ. Γεννηματά για νέο κλιματικό νόμο

Στόχος ο νόμος να τεθεί σε διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου

Κ. Μητσοτάκης: Θετική απάντηση στη Φ. Γεννηματά για νέο κλιματικό νόμο

Θετικά απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και στο αίτημά της για τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντικείμενο ένα νέο κλιματικό νόμο και τη διαμόρφωση διακομματικής συναίνεσης ώστε να υπερψηφιστεί «με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Στην επιστολή του, ο Πρωθυπουργός κάνει δεκτό το αίτημα της κ. Γεννηματά και την ενημερώνει ότι ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να αιτηθεί τη σύγκληση των αρμόδιων Επιτροπών. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου «ώστε μέσα από μία ευρεία διακομματική συναίνεση να οργανώσουμε τη μετάβασή μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία».

Ο πρόεδρος της Βουλής όρισε την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την Τρίτη 18 Μαΐου.

Στην επιστολή της η κ. Γεννηματά τόνιζε την ανάγκη να καταρτιστεί ένα νέο ενεργειακό πρόγραμμα/οδικός χάρτης με ορίζοντα το 2050, το οποίο θα θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και τη σταδιακή αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και την σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη «σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το μέλλον, να μην επικρατήσουν σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα» αλλά «να υπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση και συνέργεια για την διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης που θα πείθει και θα ενεργοποιεί τους πολίτες ώστε στην επερχόμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου, η χώρα μας να έχει κλιματικό νόμο».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News