ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμοί ομάδας 30-39: Τι οδήγησε σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής

Η ανάλυση του χθεσινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού

Εμβολιασμοί ομάδας 30-39: Τι οδήγησε σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής

Αν αποκωδικοποιήσει κανείς το χθεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα διαπιστώσει τα εξής στοιχεία ή μηνύματα.

Πρώτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε σε ένα χρονικό σημείο που η ψυχολογική πίεση ενόψει της απαγόρευσης μετακίνησης ενόψει του Πάσχα είναι πολύ μεγάλη, να δώσει συγκεκριμένη προοπτική. Μετά το χθεσινό διάγγελμα αυτό που κυριαρχεί στην συζήτηση δεν είναι ότι δεν θα υπάρξει το λεγόμενο «Πάσχα στο χωριό» αλλά ότι από την επομένη της Κυριακής του Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση και ακολούθως σταδιακά και άλλες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα σχολεία, ο τουρισμός, η μετακίνηση από νομό σε νομό, ακόμα και κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο πρωθυπουργός πάντως δεν απέφυγε να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους δεν θα επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση σημειώνοντας πως «η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID» και «η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού».

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός έδωσε την «είδηση» για το άνοιγμα της πλατφόρμας της ηλικιακής ομάδας των 30 και πάνω. Πρόκειται για μία αναπροσαρμογή της στρατηγικής καθώς τα δεδομένα του τελευταίου διαστήματος, έδειξαν πως σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες υπάρχει μεγάλη διασπορά, ενώ σε αντίθεση με τα πρώτα δύο κύματα, υπήρχαν και πολλές νοσηλείες. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επέλεξε ενόψει και του θέρους να κινηθεί πιο «επιθετικά» και να ανοίξει περισσότερο τις κοινωνικές ομάδες που θα εμβολιαστούν.

Τρίτο στοιχείο, που δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής είναι η συνεχής προτροπή για εμβολιασμούς. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα, καθώς για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες του MR, στις ηλικίες 60-64 έχει εμβολιαστεί το 59% ποσοστό που χρήζει μεγάλης βελτίωσης. Τα self tests αποτελούν βασικό εργαλείο, αλλά η στυγνή πραγματικότητα είναι πως εάν δεν φτάσουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών τότε δεν πρόκειται να επιτύχουμε την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Εξου και η πρωθυπουργική προτροπή να πάνε οι πολίτες να εμβολιαστούν. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τα εμβόλια «είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς» προσθέτοντας πως «είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας». Συνεχίζοντας στην ίδια λογική, ανέφερε πως «παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News