ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «κίτρινη κάρτα» Μητσοτάκη και τα σενάρια για τη Δευτέρα  

Η «κίτρινη κάρτα» Μητσοτάκη και τα σενάρια για τη Δευτέρα  

Η «είδηση» που μπορεί να πει κάποιος πως βγήκε από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας είναι η «κίτρινη κάρτα» που έβγαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργούς αλλά και βουλευτές, ζητώντας τους να σταματήσουν να προαναγγέλλουν ανοίγματα δραστηριοτήτων. «Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, ζητώντας «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται» καθώς «η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».  

Πράγματι ο πρωθυπουργός θεωρεί εξόχως προβληματική την λογική κυβερνητικών στελεχών να προαναγγέλλουν άρση περιορισμών, όταν έχει αποδειχτεί στην πράξη πως η πανδημία μοιάζει με κινούμενη άμμο και οι ειδικοί έχουν τελικά τον τελευταίο λόγο.  

Σκέψεις  

Παρ’ όλα αυτά η μέθοδος των self tests, η οποία εφαρμόστηκε επιτυχημένα στα σχολεία και επεκτείνεται πλέον και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους αφήνει περιθώρια – εάν δεν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες μέρες – για να ανάψει πράσινο φως για άνοιγμα και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί. Για παράδειγμα υπάρχουν πληροφορίες πως μπορεί να δούμε από Δευτέρα να ανοίγουν τα φροντιστήρια και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, με την ίδια βεβαίως μέθοδο του self testO ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες στα self test χαρακτηρίζοντας τα «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή».  

Τρεις σύμμαχοι, ένας αντίπαλος  

Στην ίδια λογική ο πρωθυπουργός είχε πει πως η κυβέρνηση αυτή την στιγμή έχει «τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση».  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News