ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Self test και στα σούπερ μάρκετ και στο βάθος… Πάσχα

Self test και στα σούπερ μάρκετ και στο βάθος… Πάσχα

H αρχή που έγινε με τα self test στον χώρο της εκπαίδευσης θα επεκταθεί εντός της εβδομάδας και σε άλλες κατηγορίες, δίνοντας στην κυβέρνηση ένα ακόμα όπλο που θα οδηγήσει στο άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, έως την Παρασκευή θα επεκταθεί η χρήση των self tests σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές – ταξί, λεωφορεία, μετρό κτλ – σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό, αλλά και, σύμφωνα με πληροφορίες του MR, στα σούπερ μάρκετ.

Με αυτό τον τρόπο το Μαξίμου φιλοδοξεί να «πιάσει» σχεδόν όλους τους κλάδους που αυτή την στιγμή είναι σε λειτουργία και να δημιουργήσει ένα «τείχος» για την μη περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ενώ προχωρά και ο εμβολιασμός. Η συνταγή θα είναι με τα σχολεία: οι πολίτες θα προμηθεύονται τα self tests από τα φαρμακεία και ακολούθως να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμα. Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα γνωρίζουν εάν είναι φορείς και θα απομονώνονται έως να κάνουν και μοριακό τεστ όπου θα επιβεβαιώσει ή όχι το αποτέλεσμα.

Πρόκειται, όπως λένε κυβερνητικές πηγές στο MR, για ένα πολύ σημαντικό μέτρο αυτοπροστασίας, τόσο ατομικό, όσο και κοινωνικό. Το μέτρο από την στιγμή που θα εφαρμοστεί σωστά θα αποτελέσει βασικό οδηγό και για την έξοδο του Πάσχα, που αναμένεται να γίνει με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή οι εκδρομείς θα πρέπει να έχουν κάνει νωρίτερα self test το οποίο θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου από την αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς ακόμα να πούμε για το Πάσχα, αλλά το συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει στο τραπέζι και εάν όλα πάνε καλά θα ανακοινωθεί μετά τις 20 Απριλίου.

Επιτυχημένη αρχή

Το παραπάνω σκεπτικό για άρση περιορισμών με την συνδρομή του self test, ενισχύεται από το γεγονός πως η αρχή ήταν – σύμφωνα με το Μέγαο Μαξίμου – ιδιαίτερα επιτυχημένη. Μέχρι και χθες όπου επανήλθαν οι λυκειόπαιδες στα θρανία, δηλώθηκαν συνολικά 245.093 τεστ εκ των οποίων μόλις 613 ήταν θετικά (359 μαθητές – 254 σε προσωπικό).

Συγκεκριμένα έγιναν από μαθητές 160.100 self-test ( 159.741 αρνητικά – 359 θετικά) και από το εκπαιδευτικό προσωπικό 84.993 self-test (84.739 αρνητικά – 254 θετικά). Η διαδικασία κρίθηκε ιδιαίτερα πετυχημένη, καθώς τα 613 θετικά που βρέθηκαν ήταν στην πλειονότητα τους ασυμπτωματικοί και θα πήγαιναν κανονικά στο σχολείο με κίνδυνο για διασπορά του ιού. Και αυτό αποδεικνύει το πόσο σημαντικά για τον έλεγχο του ιού είναι τα self test.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News