Πολιτική Δευτέρα 12/04/2021, 14:11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των περιορισμών

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων

Φωτ. Intime

Νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των περιορισμών ως προς το δικαίωμα εγγραφής Ελλήνων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε η κ. Πελωνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για πρώτη φορά, οι εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους. «Για να ψηφιστεί, ωστόσο, ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν -με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ- περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που ήταν -και παραμένει- ξεκάθαρη: Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό» σημείωσε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε δηλώσεις της αρμόδιας αναπληρώτριας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη η οποία σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε «ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου υποσχόμενη μάλιστα ότι ‘θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας’».

«Για να μην χάνεται λοιπόν χρόνος, η κυβέρνηση -με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών» συνέχισε, συμπληρώντας πως «με την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα».

Όπως διευκρίνισε, αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. «Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική» κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News