Πολιτική Δευτέρα 12/04/2021, 10:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Επέκταση των self test σε εργαζόμενους του λιανεμπορίου και των μεταφορών

«Ιδιαίτερα επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την έναρξη των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προαναγγέλλοντας ότι η εφαρμογή τους θα επεκταθεί στο τέλος της εβδομάδας στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές και σε εργαζόμενους που μεταφέρουν φαγητό.

«Θεωρώ ότι το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες των μαθητών που στήριξαν αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη για την πανδημία.Όπως είπε, τα τεστ έδειξαν ότι, όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα. Ανέφερε ακόμη ότι την πρώτη μέρα εφαρμογής των self test 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον- ασυμπτωματικοί, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και «έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού».

«Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ακόμη ότι στον δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό και άρα «το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο».

Όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. «Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία -θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο».

«Tα self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Eίναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού» κατέληξε.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News