ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στοίχημα των self test και η εβδομάδα – βαρόμετρο

Το στοίχημα των self test και η εβδομάδα – βαρόμετρο

Η εβδομάδα που ξεκινάει είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη της πανδημίας και θα κρίνει εν πολλοίς τα επόμενα βήματα. Από την μία ξεκινά το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα που λέγεται self tests. Χθες, μία ημέρα πριν ανοίξουν τα Λύκεια, βρέθηκαν θετικοί συνολικά 258 μαθητές και εκπαιδευτικοί  (έως το βράδυ της Κυριακής ) που υποβλήθηκαν σε self-test και το δήλωσαν στη σχετική πλατφόρμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν δεν υπήρχε το self tests πιθανότατα οι μαθητές και οι καθηγητές θα προσέρχονταν στο αυριανό μάθημα με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την διασπορά του ιού.

Συνεπώς από την επιτυχία του εγχειρήματος των self tests, δηλαδή το μεγάλο ποσοστό ελέγχων και την επακόλουθη απομόνωση των νοσούντων θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και τα επόμενα βήματα, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να εισάγει τα tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου.

Από την άλλη η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη και για την κεντρική εικόνα, δηλαδή την εξέλιξη της πανδημίας. Τα κρούσματα των τελευταίων ημερών δείχνουν μία πτωτική τάση, αλλά δεν είναι ενδεικτικό καθώς έγιναν και λιγότερα τεστ. Από την άλλη η πίεση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να είναι στο κόκκινο. Το αισιόδοξο ωστόσο είναι πως οι εισαγωγές παρουσίασαν μείωση στα νοσοκομεία της επικράτειας κατά 8.73% κάτι που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Τι θα γίνει το Πάσχα

Σε κάθε περίπτωση αυτή η εβδομάδα θα δείξει προς τα πού πάμε ενόψει του Πάσχα, καθώς την ερχόμενη Κυριακή θα έχει φτάσει 18 Απριλίου και θα απέχουμε μόλις 2 εβδομάδες από το Πάσχα.

Η συζήτηση όπως είναι λογικό, περιστρέφεται γύρω από το Πάσχα. Χθες ο κ. Σκέρτσος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα με την διενέργεια self tests. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι νωρίς για τις όποιες ανακοινώσεις. Επιπροσθέτως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ  ανέφερε ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, η κυβέρνηση έχει πρόθεση να ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου των self tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου.

Για την πορεία της πανδημίας, σχολίασε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχειά εδώ και μερικές μέρες, με την αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα και τη σταδιακή αποκλιμάκωση στις εισαγωγές. Επισήμανε πάντως ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί στα όριά του. Και μάλλον θα συνεχίσει για καιρό να πιέζεται.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News