Πολιτική Πέμπτη 8/04/2021, 14:41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Στην κρίση χρέους η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί άντεξαν

«Η κρίση συνέβαλε στη συλλογική μας αυτογνωσία και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα» σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό της σε συνέδριο του Economist

ΠτΔ: Στην κρίση χρέους η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί άντεξαν

Οι δύο αιώνες οικονομικού βίου της σύγχρονης Ελλάδας «αποτελεί μία μακρά και περιπετειώδη πορεία με πλήθος αντιξοότητες, στη διάρκεια της οποίας η χώρα μας έζησε ιστορικές επιτυχίες, βίωσε όμως και καταστροφές» σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε χαιρετισμό της στο συνέδριο του Economist με θέμα «Ελλάδα: 200 Χρόνια Οικονομικής Επιβίωσης».

Όπως είπε, από τα πρώτα του βήματα προς την ελευθερία, το έθνος των Ελλήνων δεν είχε να αντιπαλέψει μόνο τη στρατιωτική υπεροπλία μιας αντίπαλης οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά την ανυπαρξία πόρων, την οικονομική ανέχεια, την αρχική απουσία στήριξης. Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή η κ. Σακελλαροπούλου παρατήρησε πως «το κόστος των πολεμικών δαπανών, σε συνδυασμό με τους αδύναμους κρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς, καθώς και την ασθενή φορολογική βάση του 19ου αιώνα, οδήγησαν συχνά την Ελλάδα στον ξένο δανεισμό».

«Η υποστήριξη των ξένων δυνάμεων κατά τον 19ο αιώνα αναπόφευκτα συνοδευόταν από ένα πλέγμα εξάρτησης και κηδεμονίας, που δεν απέτρεψε πάντως τις χρεοκοπίες και αναδιαρθρώσεις χρέους μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα» συνέχισε ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον οποίο η χώρα βγήκε «με ένα βαρύ φόρο αίματος και καθημαγμένη την οικονομία».

Επισήμανε ακόμη ότι στις μεταπολεμικές δεκαετίες η ελληνική οικονομία διήλθε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης και πως στη δεκαετία του ’70, η Ελλάδα ήταν πλέον από αναπτυσσόμενη οικονομία μια χώρα μεσαίου εισοδήματος.

«Από το 1974 η Ελλάδα ζει τη μακρότερη περίοδο ώριμου και εμπεδωμένου δημοκρατικού βίου. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η χώρα μας μετέχει στο πλέγμα της διεθνούς οικονομικής αλληλεξάρτησης ως το ένατο παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα πριν από 40 χρόνια ολοκλήρωσε την πορεία ανεξαρτησίας της Ελλάδας, που ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια. Η χώρα μας είναι πλέον ένα ισχυρό Κράτος Δικαίου, με θεσμικές εγγυήσεις και αποτελεσματική προστασία των ατομικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων» συνέχισε.

Όπως ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου, «με τη στενή συνεργασία των εταίρων της, η Ελλάδα μετέχει και ανταποκρίνεται στις κοινές προκλήσεις της Ευρώπης: την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, τη θωράκιση των υγειονομικών δομών και της κοινωνικής συνοχής, την προστασία της απασχόλησης και την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, την ενίσχυση των παραγωγικών δομών της χώρας, τη διοχέτευση επενδύσεων στην ψηφιακή αναβάθμιση, την ενεργειακή μετάβαση της χώρας στις απαιτήσεις της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».

«Στον μακρό ιστορικό χρόνο, η Ελλάδα των τελευταίων διακοσίων ετών αποτελεί συνολικά μια ιστορία προόδου και επιτυχίας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και λάθη».

«Στην τελευταία κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010, η Ελλάδα πλήρωσε ένα βαρύτατο τίμημα για τα λάθη του παρελθόντος. Ωστόσο, οι δημοκρατικοί θεσμοί άντεξαν, και η κοινωνία επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Η κρίση συνέβαλε στη συλλογική μας αυτογνωσία και τη δημοσιονομική μας υπευθυνότητα. Η Ευρώπη βγήκε και αυτή σοφότερη από τη δοκιμασία της τελευταίας δεκαετίας» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «απέναντι στην αβεβαιότητα του καιρού μας, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφάλεια».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News