Πολιτική Τρίτη 6/04/2021, 15:08
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

K. Μητσοτάκης: Συμφωνία εμπιστοσύνης ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει

«Η Πολιτεία δεν μπορεί να κατηγορείται και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει» είπε ο Πρωθυπουργός

K. Μητσοτάκης: Συμφωνία εμπιστοσύνης ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει

Κάλεσμα για μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης ώστε «ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό του στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ για τα 20 χρόνια της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο άνοιγμα δραστηριοτήτων ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως Πολιτεία, επαγγελματικοί φορείς και πολίτες «καλούμαστε μαζί να τηρήσουμε μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης: Όσο προφυλασσόμαστε, τόσο να εργαζόμαστε και όσο πειθαρχούμε, τόσο να κυκλοφορούμε, ωστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει».

Αυτό το δίμηνο είναι το πιο κρίσιμο, καθώς στη διάρκειά του θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη της άμυνας της υγείας με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε παράλληλα πως η κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν τον Απρίλιο, ανάμεσά τους και περίπου 11.000 καταστήματα των τριών πιο επιβαρυμένων Περιφερειών, αλλά και πρόσθετη στήριξη και στην εστίαση. «Οι ευθύνες, όμως, δεν είναι μονοσήμαντες. Η Πολιτεία δεν μπορεί να κατηγορείται και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει. Ούτε να καταγγέλλεται ταυτόχρονα και για έλλειψη ελέγχων αλλά και για αυταρχισμό όταν τους πραγματοποιεί» υπογράμμισε.

Επισήμανε παράλληλα πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «στους επιχειρηματίες ανήκουν και όσοι απερίσκεπτα επιτρέπουν κορωνο-πάρτι με ποτά έξω απ’ τα μαγαζιά τους». «Συνάδελφοί τους είναι κι όσοι αναγκάζονται να μένουν κλειστοί επειδή ο ιός αφανίζει την πόλη τους. Όπως και πατέρας ή μητέρα, φίλος ή φίλη του κάθε ανεύθυνου, θα είναι η επόμενη διασωλήνωση σε κάποια Μονάδα Εντατικής. Οι κοινωνικές ομάδες δεν μπορεί να αλληλοϋπονομεύονται όταν ο κίνδυνος είναι ίδιος για όλους» τόνισε, προσθέτοντας πως «η υπόθεση της υγείας και της οικονομίας μας βρίσκεται στα χέρια της κοινωνίας».

«Ενθαρρυντική η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου»

Αναφερόμενος στην Ετήσια Έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως έρχεται να συμβάλλει στη χάραξη της στρατηγικής για το εμπόριο, ανακεφαλαιώνοντας τις τάσεις της αγοράς. «Οι δυσκολίες της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης σκιάζουν, ασφαλώς, τις σελίδες της Έκθεσης, όσο εξάλλου και την ίδια την καθημερινότητα. Αλλά, ταυτόχρονα, φωτίζονται και από την προοπτική του τέλους της δοκιμασίας πριν απ’ το καλοκαίρι. Οι ρυθμοί εμβολιασμού επιταχύνονται σημαντικά. Στο οπλοστάσιό μας προστίθενται τώρα και τα οικιακά τεστ, που σύντομα θα προστατεύουν το προσωπικό και τους πελάτες σας. Και, ήδη, η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, από χθες, είναι ενθαρρυντική» παρατήρησε.

Σημείωσε παράλληλα πως «παρά το γεγονός ότι το 78% των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τους, στον κλάδο προστέθηκαν 19.000 νέες θέσεις εργασίας» και αυτό είναι μία απόδειξη της ευελιξίας των ανθρώπων του, που αξιοποίησαν νέους δρόμους, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες των ανθρώπων της επιχειρηματικότητας. Μοιράζομαι, όμως, και τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους. Και, προπάντων, τη διάθεσή τους για ριζική αναμόρφωση του πλαισίου στο οποίο δραστηριοποιούνται» συνέχισε. Τόνισε ακόμη πως «σε λίγο θα έχουμε στη διάθεσή μας και το πανίσχυρο όπλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα κινητοποιήσει σχεδόν 57 δισεκατομμύρια σε 170 δράσεις» και που έχει στο επίκεντρό της τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «με προγράμματα που θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και θα τις προσαρμόσουν στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News