ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο Ανάκαμψης: Αλλαγή σελίδας με το πλάνο «επόμενης δεκαετίας»

Σχέδιο Ανάκαμψης: Αλλαγή σελίδας με το πλάνο «επόμενης δεκαετίας»

Το γεγονός πως θα παρευρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει από μόνο του εμφατική πολιτική χροιά στην σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στις 10.30.

Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το γενικό περίγραμμα των στόχων που έχει το Σχέδιο Ανάκαμψης, βάζοντας την οραματική – πολιτική πινελιά σε μία παρουσίαση με αμιγώς τεχνικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, την οποία θα κάνει ο ο αν. Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ κομμάτια της εξειδίκευσης θα κάνουν  ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας. 

Αλλαγή σελίδας

Η παρουσίαση, όπως επισημαίνουν στο MR κυβερνητικά στελέχη, έχει και το συμβολικό μήνυμα της άτυπης έναρξης της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία, η οποία παρότι δεν υποχωρεί, θεωρείται βέβαιο πως δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα. Και πράγματι το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί ένα «γιγαντιαίο πρόγραμμα» το οποίο φτάνει έως το 2026 και εάν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να ρυμουλκήσει την Ελλάδα έως το 2030, δημιουργώντας ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο.

Για να συμβεί ωστόσο αυτό τα στοιχήματα είναι πολλά, καθώς εμπλέκεται άμεσα και ο ιδιωτικός τομέας. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο το Ταμείο έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, «προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό». Η φράση εντός εισαγωγικών είναι κλειδί, καθώς δείχνει την σημασία που έχει ο ιδιωτικός τομέας στην επιτυχία του εγχειρήματος. Σε πολιτικό πάντως επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως αρχής γενομένης από τις αρχές καλοκαιριού που αναμένεται να έρθουν τα πρώτα 2,5 δις από το Ταμείο και σε συνδυασμό με το τέλος της πανδημίας, τα κλίμα θα αλλάξει άρδην.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News