ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιανεμπόριο και Λύκεια ανοίγουν τη Δευτέρα  

Λιανεμπόριο και Λύκεια ανοίγουν τη Δευτέρα  

Για άνοιγμα δραστηριοτήτων οδεύουμε εκτός απροόπτου την ερχόμενη Δευτέρα, όπως έχει προαναγγείλει από χθες το «MR», καθώς παρά τα αυξημένα κρούσματα υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που επιτρέπουν, όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι, το άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και στην σημερινή σύσκεψη των ειδικών, αναμένεται να επικυρωθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα 5 του μηνός, μαζί με το άνοιγμα των Λυκείων.

Παρά τις σχετικές σκέψεις να ανοίξουν μαζί και τα Γυμνάσια προκρίνεται το άνοιγμα μόνο των Λυκείων. Η συγκριμένη απόφαση εδράζεται στην αναγκαιότητα των λυκειόπαιδων να επιστρέψουν στην φυσιολογική σχολική καθημερινότητα, λόγω των επικείμενων πανελλαδικών εξετάσεων, σε αντίθεση με τα παιδιά του Γυμνασίου. Δεδομένου μάλιστα του ανοίγματος και του λιανεμπορίου τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί θέλουν να μην επιβαρύνουν με επιπλέον κινητικότητα την κοινωνία, με κάτι, όπως τα Γυμνάσια, που μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα. 

Η στρατηγική 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να μην υπάρξει νέο κλείσιμο ούτε οικονομικών ούτε κοινωνικών δραστηριοτήτων από τούδε και στο εξής και για αυτό επιλέγουν να κινηθούν συντηρητικά και σταδιακά. Το άνοιγμα λοιπόν λιανεμπορίου και Λυκείων, θα ακολουθήσει η επιστροφή στις τάξεις και των γυμνασιόπαιδων.

Υπό συζήτηση είναι και η άρση του περιορισμού μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο, μέτρο που δεν μπορεί να ισχύσει με το άνοιγμα της λιανικής. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες και περιορισμοί καθώς θα ενεργοποιηθεί ο νέος 5ψήφιος τηλεφωνικός κωδικός 13032, που θα επιτρέπει την μετακίνηση για ψώνια μόνο για 3 ώρες. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι και η μόνη που θα ισχύει καθώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επιστροφή του click away και click inside.

Από εκεί και πέρα, το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι το άνοιγμα της εστιάσης – μετά τα μέσα Απριλίου – και τέλος η μετακίνηση από Νομό σε Νομό, στο τέλος του μήνα, ώστε να επιτραπεί η μετακίνηση στην περιφέρεια για το Πάσχα.  

Ταμείο Ανάκαμψης  

Όπως φάνηκε και από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις δυνατότητες που θα δώσει το επόμενο διάστημα στην χώρα, ώστε να κάνει δυναμική επανεκκίνηση. Το Μαξίμου το επόμενο διάστημα θα μεταφέρει την συζήτηση σε αυτό το πεδίο, δίνοντας έμφαση και σε επίπεδο επικοινωνίας. Χαρακτηριστικό είναι πως αύριο θα παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Σχέδιο του Ταμείου το οποίο έως τις 10 Απριλίου θα εισαχθεί στην Βουλή για συζήτηση και έγκριση.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News