ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό πόλωσης με φόντο τις πλατείες

Σκηνικό πόλωσης με φόντο τις πλατείες

Παρά την συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στην Βουλή, η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίστηκε και αυτό το σαββατοκύριακο, με φόντο  τις συγκεντρώσεις στις πλατείες. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε το σαββατοκύριακο σε καλέσματα για συγκεντρώσεις με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να κάνει λόγο για υποκρισία.

«Υστερα από μια δύσκολη εβδομάδα και ενώ το τριήμερο αυτό ήταν ευκαιρία να χαμηλώσουν οι τόνοι και να χαλαρώσουν οι πολίτες με τις οικογένειές τους, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε 31 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα» ανέφερε η εκπρόσωπος προσθέτοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που «εγκαλεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας», την ίδια ώρα «υποσκάπτει τις άμυνες της κοινωνίας απέναντι σε αυτή. Υπονομεύει έτσι την έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση».

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της πολιτικής αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει, επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα και να βάλει ακόμα και προσχώματα στην επιστροφή στην κανονικότητα που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κυβερνητική πλευρά, γνωρίζει πως όσο καθυστερεί η επιστροφή στην κανονικότητα, τόσο θα μεγαλώνουν τα πάσης φύσεως προβλήματα για την κυβέρνηση και επιθυμεί να τζογάρει πολιτικά σε κάτι τέτοιο.  

Η κυβέρνηση απαντά πως «η πλειοψηφία της κοινωνίας επιζητά κοινωνική ηρεμία, ασφάλεια και επιστροφή στην κανονικότητα» και η αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται για μία ακόμη φορά «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».  

Στρατηγική των δύο κομμάτων 

Λύση στο πρόβλημα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Οπως συμπεραίνει κανείς από την τελευταίο τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποκήρυξε τη βία και την τρομοκρατία, αλλά κάλυψε στο ακέραιο τις συγκεντρώσεις και τις πορείες, επικαλούμενος λόγια ειδικών που έχουν πει πως δεν αποτελούν αιτία υπερμετάδοσης.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αναμένεται το επόμενο διάστημα εκτόνωση καθώς η κόπωση και η συσσωρευμένη ένταση από τον ένα χρόνο πανδημίας, ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ να ποντάρει στην μάχη της πλατείας, ρισκάροντας ακόμα και την επιβράδυνση εξόδου από τη υγειονομική κρίση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν θέλει όξυνση και θα πορευτεί ισορροπώντας πάνω σε λεπτές ισορροπίες.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News