Πολιτική Παρασκευή 12/03/2021, 11:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Θέλετε νέες «πλατείες» και νέους «Αγανακτισμένους»

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση - Ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό»

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Θέλετε νέες «πλατείες» και νέους «Αγανακτισμένους»

Συγγνώμη «από όσους πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας» τόσο επί ημερών Ν.Δ. όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ενώ αντέκρουσε την κριτική που του άσκησε ο Αλ. Τσίπρας για τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη και για τη διαχείριση της πανδημίας, κατηγορώντας τον ότι υποδαυλίζει την ένταση.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση» και απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό που υποκριτικά ισχυρίζεστε ότι σας ενδιαφέρει, η δήθεν ενότητα. Χρησιμοποιήσατε – αν μέτρησα καλά – 17 φορές τη λέξη ‘κατηγορώ’. Δεν θα την έλεγες μία προσέγγιση χαμηλών τόνων. Όταν ο Εμίλ Ζολά έγραψε το ‘Κατηγορώ’ εξέφρασε την απέχθειά του προς την υποκρισία και τον διχασμό. Σας επιστρέφω λοιπόν το ‘κατηγορώ’ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και τον φανατισμό και δυστυχώς το αποδείξατε για μία ακόμη φορά σήμερα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε «απερίφραστα τον άγριο ξυλοδαρμό ενός πολίτη στην πλατεία Νέας Σμύρνης» και πρόσθεσε πως δέχθηκε αμέσως να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Τσίπρα «για να παρουσιάσει όσα έχει κάνει η κυβέρνηση αλλά και όσα πρόκειται να κάνει για να περιορίσει ανάλογα φαινόμενα αστυνομικής βίας». Αναφερθείς στη συνέχεια στον τραυματισμό του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη είπε πως «ανατριχιάσαμε με την απόπειρα δολοφονίας του 27χρονου αστυνομικού που βρέθηκε αιμόφυρτος. Ακολούθησαν δηλώσεις, αντιδηλώσεις. Οι πολίτες όμως σήμερα δεν επιζητούν μία ακόμη αδιέξοδη κοκορομαχία, επιζητούν αλήθεια και λύσεις» πρόσθεσε.

Αντικρούοντας στη συνέχεια τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα για «αποτυχία της κυβέρνησης» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε τον «μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της Υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και πανω στην εύφλεκτη ύλη της κούρασης από τους περιορισμούς να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την ενότητα και την ασφάλεια των πολιτών».

Αντέτεινε ότι η πανδημία αντιμετωπίζεται στη χώρα μας, παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες και πρόσθεσε πως «κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 5η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με την ταχύτητα των εμβολιασμών». «Αναφερθήκατε στην παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ποιος είναι ο δείκτης που μετράει κ. Τσίπρα την αποτυχία ή την επιτυχία στο συγκεκριμένο ζήτημα; Είναι η πανδημία ένα ελληνικό φαινόμενο όταν μιλάτε για χιλιάδες νεκρούς; Είναι ο κορωνοϊός που φέρει τα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης; Ένα μέτρο σύγκρισης μόνο μπορεί να υπάρξει και αυτός είναι ο αριθμός των συμπολιτών που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία σε σχέση με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες. Στον δείκτη θνητότητας η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη» είπε.

Απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα τόνισε επιπλέον ότι «είναι ανεπίτρεπτο σε μία στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το καλοκαίρι τουρίστες, να έρχεστε και να δυσφημείτε κάτι που επιβεβαιώνεται από όλα τα επίσημα στοιχεία». «Όταν λέτε κ. Τσίπρα ότι αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα. Λέτε ψέματα και το γνωρίζετε. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς που προσπαθούν. Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό» πρόσθεσε.

«Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου, εχθρός μας είναι ο κορωνοϊος» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας πως σε αυτές τις περιστάσεις η κοινωνία χρειάζονται ενότητα.

Άσκησε επίσης κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που «ανερυθρίαστα δέχεται το ρίσκο να υπάρξουν συγκεντρώσεις» στην κορύφωση της πανδημίας». «Δεν χρειάζεται κ. Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα πως σε αυτή τη συγκυρία μαζικές συνάξεις αποτελούν υπερμεταδότη του κορωνοιού» συνέχισε καταλογίζοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «επιχειρεί συνειδητά να μετατρέψει σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την δικαιολογημένη κόπωση». «Θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε νέες πλατείες και νέους Αγανακτισμένους και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σε μία άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία: χούντες, πληρωμένα ΜΜΕ, κράτος του αυταρχισμού» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τους αστυνομικούς «στοχοποιεί παιδιά της διπλανής πόρτας» και πως δεν πρέπει να αδικείται συλλήβδην η Αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας, ενώ διαβεβαίωσε πως θα αποδοθούν ευθύνες για όσα εκτυλίχθηκαν στη Ν. Σμύρνη.

Κάλεσε στη συνέχεια τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου ότι «μόνον αρρωστημένα μυαλά μπορούν να θεωρούν ότι η διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι καταλήψεις δημοσίων κτηρίων και οι βόμβες μιλότοφ στις ‘ειρηνικές διαδηλώσεις’ συνιστούν κανονικότητες που θα πρέπει κανείς να ανεχτεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης». «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου εάν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπιστεί στις πραγματικές της διαστάσεις, αν δηλαδή θεωρηθεί μία σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος υπέρ της τρομοκρατικής βίας με το κράτος δίκαιου τότε η ένταση θα υποχωρήσει;» συνέχισε.

Ανέφερε ακόμη πως ο κ. Τσίπρας επί ημερών του «χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία πρώτα και πάνω από όλα για να προστατεύσει την προσωπική του εικόνα του». «Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις τις συγκεντρώσεις σας, ψεκάσατε συνταξιούχους. Ή μήπως τότε δεν ήμασταν σίγουροι από ποια πλευρά έπεφταν οι μολότοφ, από την καλή ή την κακή; ‘Εξαρτάται από ποια πλευρά εισαι;’ αυτό δεν είχατε πει κ. Τσίπρα στον κ. Τζαβάρα;» πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως έχει ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να ζητήσει συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας κατά το παρελθον και επί ημερών Ν.Δ. και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. «Και από τους συνταξιούχους που ψεκάσατε εγώ θα ζητήσω συγγνώμη και για τα περιστατικά βίας που προηγήθηκαν της δικής σας διακυβέρνησης εγώ θα ζητήσω συγγνώμη» είπε.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News