Πολιτική Κυριακή 7/03/2021, 11:35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νταβούτογλου στην «Κ»: Ο Ερντογάν απομακρύνει την Τουρκία από την Ευρώπη

Νταβούτογλου στην «Κ»: Ο Ερντογάν απομακρύνει την Τουρκία από την Ευρώπη

Σκληρή κριτική ασκεί ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος, πρώην πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Όπως υποστηρίζει, οι εταίροι του Τούρκου προέδρου έχουν στόχο τη μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος στα πρότυπα της Κίνας και πιστεύει πως η Τουρκία απομονώθηκε στην περιοχή αφού, όπως λέει, ο τρόπος άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της κρίνεται από τις προσωπικές σχέσεις του κ. Ερντογάν.

Ο Μανώλης Κωστίδης συνάντησε τον κ. Νταβούτογλου, καθώς από το 2002 μέχρι και το 2016 διαμόρφωσε τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Αρχικά ήταν σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής, αργότερα υπουργός Εξωτερικών από το 2009 έως και το 2014, και μετά πρωθυπουργός της χώρας μέχρι το 2016.

Για αυτό και στο ξεκίνημα της συνομιλίας τον ρώτησε για τους λόγους της αποχώρησής του και της ίδρυσης του νέου κόμματος. Πώς ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του κ. Ερντογάν, ο οποίος καθόριζε την εξωτερική πολιτική της χώρας, αποχώρησε, περνώντας στο αντίπαλο στρατόπεδο. «Για τους λόγους και τις αρχές που υπηρέτησα ως σύμβουλος του κ. Ερντογάν και αργότερα ως υπουργός Εξωτερικών και ως πρωθυπουργός. Αποχώρησα για τους ίδιους λόγους και αιτίες», μας αναφέρει και υποστηρίζει πως «το 2002 στο AKP –ήμουν τότε σύμβουλος–υποστηρίζαμε την προσπάθεια της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος ελευθερίας απέναντι στις απαγορεύσεις. Στο παρελθόν ήμουν εκεί καθώς μπορούσα να εκφράσω τη λογική της ελευθερίας και αποχώρησα όταν διαπίστωσα πως δεν έχω αυτή την ευκαιρία. Ομως ήρθε η ώρα οπότε το AKP ξέφυγε από αυτή τη θεωρία που να καλύπτει όλους. Τώρα η Τουρκία ενστερνίστηκε μια προσέγγιση που ασκεί σκληρή κριτική σε όλους όσοι έχουν άλλη άποψη, κάποιες φορές τους κατηγορεί ως τρομοκράτες και ως προδότες»,  αναφέρει.

Ο κ. Νταβούτογλου αποκαλύπτει πως στο νέο κόμμα έχει ιδρυτικά στελέχη από όλες τις μειονότητες. Ενας Ρωμιός, ένας Εβραίος, ένας Αρμένιος. Οπως υπάρχουν και Κούρδοι, Αλεβίτες. Με παράπονο αναφέρει πως «σήμερα το AKP βγήκε εκτός της πορείας πολιτικής ηθικής. Υπάρχουν νεποτισμός, έλλειψη διαφάνειας στους δημόσιους διαγωνισμούς και πολλά άλλα».

Η συνομιλία με τον κ. Νταβούτογλου οδηγήθηκε και στην εξωτερική πολιτική και στη θεωρία των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», την οποία υποστήριζε πως θα πετύχει ο ίδιος. Οταν αναρωτηθήκαμε αν αυτό ήταν μια ουτοπία, μας τόνισε «πως τα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες δεν ήταν μια ουτοπία, ήταν μια αλλαγή νοοτροπίας. Ομως σήμερα υπάρχει η εικόνα μιας Τουρκίας που συγκρούεται, με όλους και κλείνεται στον εαυτό της».

Ο κ. Νταβούτογλου θεωρεί σημαντική τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, καθώς οδηγούσε και στην απελευθέρωση της βίζας στους Τούρκους πολίτες. «Αυτή η συμφωνία ενόχλησε κάποιους κύκλους στην Τουρκία που δεν θέλουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όπως και κάποιους εντός της Ευρώπης που δεν θέλουν την ίδια πορεία της Τουρκίας», υποστηρίζει.

 

Οι νέοι εταίροι του Ερντογάν

Ο κ. Νταβούτογλου, εκφράζει την ανησυχία του για το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα και μιλάει με αρνητικό τρόπο για τους εταίρους του Τούρκου προέδρου. «Τώρα υπάρχουν οι νέοι εταίροι του κ. Ερντογάν, ο κ. Μπαχτσελί και κυρίως ο κ. Περίντσεκ. Μπορεί κι εμείς στη δική μας εποχή να είχαμε καλές σχέσεις με την Κίνα, αλλά δεν είχαμε μιλήσει ποτέ για μοντέλο Κίνας. Εμείς ως δημοκρατικό πρότυπο είχαμε το ευρωπαϊκό μοντέλο. Ομως η σημερινή προσέγγιση απομακρύνει την Τουρκία από το ευρωπαϊκό μοντέλο δημοκρατίας και διοίκησης», αναφέρει.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η Τουρκία επιστρέφει στο κακό παρελθόν της. «Αυτό είναι σαν μια επιστροφή στη δεκαετία του ’90. Το AKP είχε έρθει στην εξουσία με τον αέρα της ελευθερίας ενάντια στο “πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου”. Τώρα σημαντικοί πρωταγωνιστές εκείνου του πραξικοπήματος είναι συνοδοιπόροι του κ. Ερντογάν. Είμαστε σε σημείο καμπής», δηλώνει.

Η απαισιοδοξία του κ. Νταβούτογλου δεν αφορά μόνο τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας αλλά και τον τομέα της οικονομίας. «Δυστυχώς και στον εκδημοκρατισμό αλλά και στον οικονομικό τομέα δεν πάει καλά η χώρα. Οταν έφυγα από την πρωθυπουργία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν στις 11.000 δολάρια. Συνολικά το ΑΕΠ είχε φτάσει στα 876 δισ. δολάρια. Σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα έπεσε στις 8.000 δολάρια και το ΑΕΠ της χώρας περίπου στα 700 δισ. δολάρια. Δηλαδή ο κάθε πολίτης έγινε φτωχότερος κατά 3.000 δολάρια. Υπάρχουν σοβαρές υποχωρήσεις στα ζητήματα δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News