Πολιτική Σάββατο 6/03/2021, 22:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο χείλος της κατάρρευσης ο Λίβανος

Στο χείλος της κατάρρευσης ο Λίβανος

Σε χάος οδεύει ο Λίβανος, όπως προειδοποίησε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Χασάμπ Ντιάμπ, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους πολιτικούς να παραμερίσουν τις διαφορές τους ώστε να συστήσουν νέα κυβέρνηση ικανή να ζητήσει ξένη βοήθεια, που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη. 

Ο Ντιάμπ, ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός πριν απο επτά μήνες, απείλησε να αποχωρήσει και από τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού σε μία προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις για τη σύσταση νέου υπουργικού συμβουλίου. 

Η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς το νόμισμα της χώρας συνεχίζει σε ραγδαία ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου, καθώς συναλλάσσεται κοντά στις 11.000 λίρες Λιβάνου στη μαύρη αγορά για πρώτη φορά στην ιστορία της. Εξαγριωμένο πλήθος έχει ξεχυθεί στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα, τη στιγμή που το εθνικό νόμισμα βρίσκεται σε ναδίρ. 

Το κραχ του εθνικού νομίσματος είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των τιμών αλλά και των καθυστερήσεων όσον αφορά στις εισαγωγές καυσίμων, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την χώρα, σε ορισμένες μάλιστα περιοχές η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη των 12 ωρών ημερησίως. Η κρίση έχει οδηγήσει περίπου το ήμισυ του πληθυσμού των 6 εκατ.κατοίκων της χώρας σε συνθήκες φτώχειας, με αποτέλεσμα να έχουν εξανεμιστεί οι αποταμιεύσεις και έχει καταρρεύσει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. 

«Το δολάριο αξίζει 10.500 λίρες και όλοι έχουν τέσσερα έως πέντε παιδιά. Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί θα πρέπει να μας ταίσουν», λένε οι διαδηλωτές. 

Ο Λίβανος χρειάζεται απεγνωσμένα ξένη βοήθεια, όμως οι διεθνείς οργανισμοί έχουν διαμηνύσει ότι θα βοηθήσουν την χώρα μόνο εάν υλοποιηθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, που έχει φέρει την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News