ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα επιστρέψουμε σε πλήρη κανονικότητα: Tα βασικά κριτήρια

Πότε θα επιστρέψουμε σε πλήρη κανονικότητα: Tα βασικά κριτήρια

Σε μία συγκυρία που η κατάσταση της πανδημίας είναι πολύπλοκη, η κυβέρνηση ποντάρει σε δύο βασικούς πυλώνες ώστε να αναχαιτιστεί το τελευταίο κύμα, που αποδεικνύεται λόγω της κόπωσης του πληθυσμού και το πιο δύσκολο. Ο πρώτος είναι ο εμβολιασμός. Μία παράμετρος που έχει περάσει «στα ψιλά» και της έδωσε έμφαση χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι πως ο εμβολιασμός δεν αναμένεται να φέρει θετικά αποτέλεσμα αλλά έχει ήδη φέρει. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψη του στο εμβολιαστικό κέντρο Πατησίων πως «ο κόσμος έχει καταλάβει πια ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Νομίζω ότι αυτό παρά την αύξηση των κρουσμάτων ήδη αν δει κανείς πιο αναλυτικά τα στοιχεία, αρχίζει και φαίνεται και αποτυπώνεται στις μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί».

Οι αριθμοί δείχνουν πως ο πρωθυπουργός έχει δίκιο. Αυτή την στιγμή τα κρούσματα είναι σχεδόν τα ίδια με εκείνα του περασμένου Νοεμβρίου αλλά οι διασωληνωμένοι και οι ανθρώπινες απώλειες είναι αισθητά χαμηλότερες. Αυτό έχει πολλές εξηγήσεις με βασικότερη ωστόσο το γεγονός πως ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων στις μεγαλύτερες ηλικίες, χτίζοντας ένα πολύ μικρό, αλλά αισθητό τείχος που αποτυπώνεται σε αυτούς τους δείκτες.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες. Σε αυτό αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του για το σπάσιμο του φράγματος του 1 εκατ. εμβολιασμών. «Από τον Απρίλιο» είπε «θα έχουμε πολύ περισσότερες δόσεις στη διάθεσή μας. Και όσο ο καιρός βελτιώνεται, θα γίνεται σύμμαχος μας.Ο COVID-19, όπως όλοι οι ιοί του αναπνευστικού, έχει εξάλλου έντονη εποχικότητα. Κατά συνέπεια, είμαστε στην αρχή του τέλους».  

Άρση περιορισμών  

Οσον αφορά την άρση των περιορισμών, παρά τα σταθερά πολλά κρούσματα, δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός. Εάν υπάρξει μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ τότε μετά την Καθαρά Δευτέρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άνοιγμα του λιανεμπορίου και είτε μαζί είτε λίγο μετά και σε άνοιγμα των σχολείων. Το νεότερο είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες του MR εάν η πανδημία τις επόμενες τρεις εβδομάδες είναι σε ύφεση, τότε δεν αποκλείεται να δούμε και το πρώτο άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους των καφέ.

Σε κάθε περίπτωση κεντρική βούληση της κυβέρνησης είναι ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει. Οσον αφορά το τελικό χρονοδιάγραμμα όπως είπε χθες και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τον Μάιο και αφού έχει χτιστεί τείχος ανοσίας και στους άνω των 60 τότε μπορούμε να επιστρέψουμε σε πλήρη κανονικότητα, σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News