Πολιτική Πέμπτη 25/02/2021, 10:53
#METOO

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Να πάρετε θέση για τη λάσπη που εκτοξεύεται

«Οι βιαστές δεν διαχωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς - Ποιος κρύβεται πίσω από το hashtag #ΝΔπαιδεραστές;»

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Να πάρετε θέση για τη λάσπη που εκτοξεύεται

Την ανάγκη διαφύλαξης του επιπέδου του κοινωνικού διαλόγου εν μέσω του κύματος αποκαλύψεων για περιστατικά εξουσιαστικής και σεξουαλικής βίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή.

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση για να εξετάσουμε από κοινού πώς το θεσμικό πλαίσιο θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά  τα φαινόμενα εξουσιαστικής και σεξουαλικής κακοποίησης που εκδηλώνονται και στη χώρα μας. Ένα κύμα αποκαλύψεων που σηκώνεται μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου στον χώρο του αθλητισμού ήδη απλώνεται στον χώρο της τέχνης, αλλά και οριζόντια σε όλη την ελληνική κοινωνία. Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση γιατί αυτή η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει τον στόχο της, να μετατραπεί σε πεδίο φτηνής κομματικής αντιπαράθεσης και να βυθιστεί στον βούρκο του λαϊκισμού λες και το έγκλημα έχει χρώμα και η ντροπή ιδεολογία» είπε ο πρωθυπουργός. 

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα μετά το τέλος της σημερινής συζήτησης να μπορέσει ο πολιτικός κόσμος να καταλήξει σε μία κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Με δριμεία επίθεση απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. Διαβάστε εδώ την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Το #metoo είναι υγιές κίνημα 

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Γ.Γ. Αθλητισμού και ότι ο ίδιος χαιρέτισε την πρωτοβουλία της και επικοινώνησε μαζί της. «Έκλεινα το μήνυμά μου με τρεις λέξεις: μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Αυτούς τους τρεις παράλληλους δρομους απειλεί να κλείσει ο εκτροχιασμός της δημόσιας συζήτησης γύρω από το θέμα» πρόσθεσε.

«Το κίνημα «#metoo» ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στην Αμερική. Εκδηλώθηκε τώρα, το 2021 στη χώρα μας. Σήμερα η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια. Το «#metoo» είναι κίνημα υγιές. Οφείλει να μην είναι τυφλό, αλλα συγκεκριμένα, να μην χάνεται στις φήμες ώστε να μην ακυρώνεται και κυρίως να μην παίρνει τη μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης που επυτυγχάνει να φιμώνει τα θύματα» επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης» συμπλήρωσε.

«Εδώ και ένα μήνα η κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ όταν άρχισε να μαθαίνει για κρυφές της όψεις. Αυτή η αλυσίδα γεγονότων θα μπορούσε να μετατραπεί σε δεσμούς ενότητας. Δυστυχώς όμως τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή. Κι όμως τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα. Αυτή η ευκαιρία της συλλογικής αφύπνισης κινδυνεύει να γίνει αρένα κομματικών μονομαχιών. Την επικαιρότητα πλημμυρίζουν χυδαία σχόλια. Ένα καινούριο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται με μόνο στόχο να σπιλωθούν πρόσωπα και κόμματα. Σαν οι βιαστές να διαχωρίζονται τάχα σε αριστερούς και δεξιούς. Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού ‘#ΜeΤoo’. Την απαξιώνει» συνέχισε.

«Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας πρέπει να βγουν από τον υπόνομο» είπε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και ότι η Ν.Δ. διακινεί κύκλωμα ανηλίκων. Ποιος κρύβεται πίσω από το hashtag #ΝΔπαιδεραστές; Είστε υπόλογος για τους βουλευτές σας. Να πάρετε θέση για αυτή τη λάσπη η οποία εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη που γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι για να τη διασύρουν τα τρολ της Κουμουνδούρου».

«Δεν γνώριζα προσωπικά τον Λιγνάδη»

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Δ. Λιγνάδης ήταν φίλος του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν τον γνώριζε προσωπικά και ότι τον είχε δει μία ή δύο φορές. «Τοποθετήθηκε από την υπουργό. Αν κάποιος από όσους μιλούν πολύ σήμερα ήξερε όφειλε να το πει. Με την πρώτη καταγγελία, την ίδια ημέρα, οδηγήθηκε σε παραίτηση και η παραίτησή του έγινε αμέσως δεκτή. Εκεί κλείνει στο κράτος δικαίου η κυβερνητική αρμοδιότητα. Με την πρώτη μήνυση η υπόθεση έφτασε στα χέρια της δικαιοσύνης» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί συγκάλυψης απάντησε ότι «ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε πέντε ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας που ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με σαφήνεια. Το παραδέχτηκε ο εκπρόσωπός σας όταν έκανε την αναδρομή στις ημερομηνίες. Συνελήφθη αμέσως μετά την πρώτη μήνυση. Ζητήσατε την παραίτηση της υπουργού γιατί έπρεπε να ξέρει. Αλλά να ξέρει τι, για τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου; Αυτές που γνωρίζατε εσείς ως πρωθυπουργός όταν είχατε τον ίδιο πρόσωπο διευθυντή της νέας σκηνής του Εθνικού; Ή μήπως αυτές τις σκοτεινές πλευρές που συνάδελφοί του λένε τώρα εκ των υστέρων ότι ήξεραν αλλά τις κάλυπτε η ομερτά του επαγγέλματος. Είπατε ότι δεν έγινε προκήρυξη. Γιατί εσείς τον κ. Λιβαθηνό με προκήρυξη τον διορίσατε;» είπε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.

Δείχνοντας στη συνέχεια μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» και τον έδειχνε μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη μετά από τη θεατρική παράσταση «Πέρσες» στην Επίδαυρο, είπε πως «κάτι έλειπε από τη φωτογραφία: η κ. Κονιόρδου». «Αυτές είναι σταλινικές πρακτικές κ. Τσίπρα. Δεν γίνονται σε σοβαρές χώρες τέτοια πράγματα» πρόσθεσε.

«Αποτελεσματική υπουργός η κ. Μενδώνη» 

«Κατανοώ απόλυτα να ζητάτε παραίτηση της υπουργού. Ο βάλτος όμως στον οποίο έχετε σύρει την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμα σας. Αυτό που έχετε κάνει είναι αριστερόχρωμος τραμπισμός» είπε για να προσθέσει: «Δική μας δουλειά είναι η συνοχή και η σωστή αξιολόγηση της κυβέρνησης και της κ. Μενδώνη. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα. Θεωρώ ότι η κ. Μενδώνη είναι αποτελεσματική υπουργός. Χάρις σε αυτήν προχωρούν σημαντικά έργα όπως το Ελληνικό, το μετρό Θεσσαλονίκης, η Εθνική Πινακοθήκη. Στη διάρκεια της πανδημίας οι άνθρωποι στον πολιτισμό απέκτησαν μητρώο. Βρήκε λύση και μάλιστα συναινετική, οριστικά λύθηκε το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι καλή υπουργός κι ας έχει αναστατώσει αρκετές συντεχνίες. Μεγάλο λάθος που χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη επικίνδυνο αλλά αυτό δεν ισοσκελίζει το έργο της» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το κίνημα #metoo εφαλτήριο «για να ενώσουμε την κοινωνία, να την κάνουμε πιο δίκαιη». «Ο κόσμος της εργασίας και οι κανόνες που τον διέπουν θα αλλάξουν ουσιαστικά εξαιτίας του. Οι φωνές απαιτούν να ακούσουμε και να αλλάξουμε. Να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε και υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι επιτέλους θετικό ότι οι ίδιες οι γυναίκες και οι άντρες που έχουν δεχτεί κακοποιητικές συμπεριφορές αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν» είπε.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε, κινούνται και οι πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση. «Στο πλαίσιο αυτό αλλάζει ο ποινικός κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια. Εγκαινιάζεται μία κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr όπου θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο. Θεσπίζουμε ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης «γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη». Προανήγγειλε ακόμη πως το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News