LOCKDOWN

«Χαραμάδα» για χαλάρωση με προτεραιότητα το λιανεμπόριο

«Χαραμάδα» για χαλάρωση με προτεραιότητα το λιανεμπόριο

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης η χθεσινή αποστροφή του Χρήστου Ταραντίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει παράταση του lockdown άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποιο άνοιγμα από πρώτη Μαρτίου. Συγκεκριμένα ο κ. Ταραντίλης είπε: «Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, τα αποτελέσματα που έχουμε, οι πρώτες ενδείξεις, είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες -όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά- αποτελούν ουσιαστικά και το μέρος, απ’ όπου αντλούνται τα περιστατικά που, δυστυχώς, πηγαίνουν στη συνέχεια στις Μ.Ε.Θ.».

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε τα αποτελέσματα να δείξουν -και η εμπειρία αυτό δείχνει- ότι ένα τέτοιο lockdown για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα οδηγήσει σε μια καλυτέρευση και έτσι δεν θα έχουμε μια τέτοια παράταση».

Το αν η χαραμάδα που άφησε ο Χρήστος Ταραντίλης θα γίνει παράθυρο θα εξαρτηθεί από την επόμενη εβδομάδα. Εάν τα κρούσματα ακολουθήσουν καθοδική πορεία, όπως λέει η λογική, λόγω του lockdown, τότε πράγματι δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο άνοιγμα στις αρχές του Μαρτίου. Στην κυβέρνηση δίνουν άμεση προτεραιότητα στο λιανεμπόριο καθώς το μεγαλύτερο κόστος από το λουκέτο έχει αναμφίβολα το κλείσιμο του λιανικού εμπορίου.

Μάλιστα θεωρείται τόσο μεγάλη η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας που δεν αποκλείεται να προηγηθεί το λιανεμπόριο των σχολείων σε αντίθεση με όσα συνέβησαν τις προηγούμενες φορές που τα σχολεία άνοιγαν πρώτα. Στόχος αυτής της διαχείρισης είναι να λειτουργήσει η οικονομία χωρίς να επιβαρυνθεί απότομα το ιικό φορτίο, ώστε να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα στα τέλη Μαρτίου.  

Μείωση των επενδύσεων στο ΔΕΔΔΗΕ 75%  

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κ.Ο του κόμματος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία, αναφερόμενος συγκεκριμένα και στην ΔΕΔΔΗΕ. «Η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%» τόνισε ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ.  Η εξέλιξη αυτή κατά πολλούς επιταχύνει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΔΔΗΕ. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης σημαντική ενίσχυση των υποδομών ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, πολλές από τις οποίες συνδέονται και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News