ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H χαμένη ηλεκτροδότηση και το πινγκ πονγκ των ευθυνών

Η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική και η μετακύλιση ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, Δήμων και Περιφέρειας

H χαμένη ηλεκτροδότηση και το πινγκ πονγκ των ευθυνών

Μάχη με τον χρόνο και το ψύχος που άφησε πίσω του ο χιονιάς δίνει ο κρατικός μηχανισμός για την αποκατάσταση του σοβαρότερου προβλήματος που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, της διακοπής ηλεκτροδότησης. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν έφταναν για την αντιμετώπιση των ζημιών, με αποτέλεσμα ήδη από προχτές να έχει αποφασιστεί η συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού, που έδινε μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες. Για αυτό τον λόγο μάλιστα αποφασίστηκε να στηθεί κινητό επιχειρησιακό κέντρο, με την κωδική ονομασία «Ολυμπος», στην συμβολή των Λεωφόρων Θησέως και Διονύσου, στην Εκάλη Αττικής, ώστε να βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πιο κοντά στην «πηγή» του προβλήματος.  

Στην κυβέρνηση πάντως δεν αποδέχονται την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και παρά το γεγονός πως επέλεξαν αρχικά να μην απαντήσουν στα όσα καταγγέλει η αντιπολίτευση, τελικά το έπραξαν με αφορμή την χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην Βουλή, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.  

«Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα στη Βουλή να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της εθνικής οδού» είπε ο κ. Ταραντίλης, και συνέχισε: «του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών- Λαμίας. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας». Στο Μαξίμου άλλωστε σημειώνουν πως η κριτική για την διακοπή ηλεκτροδότησης είναι λογική, αλλά δεν μπορεί να γίνεται το ίδιο για μία απόφαση όπως αυτή για την Αθηνών – Λαμίας, που μπορεί να έσωσε ακόμα και ανθρώπινες ζωές, καθώς βάσει του όγκου του χιονιού που έπεσε ο εγκλωβισμός αυτοκινήτων ήταν κάτι παραπάνω από πιθανός. Η ΕΜΥ άλλωστε σε πίνακα της έδειξε πως ο χιονιάς που έπληξε την Αττική ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων 40 ετών.

Το μπαλάκι των ευθυνών

Αυτό δεν σημαίνει πως η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά δεν ήταν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η εικόνα γίνεται χειρότερο από την μετακύλιση ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, Δήμων και Περιφέρειας. Η μία πλευρά, της ΔΕΔΔΗΕ, λέει πως η ευθύνη για το κλάδεμα των δέντρων είναι στους ΟΤΑ και εκείνοι έπρεπε να είχαν προβλέψει. Παράλληλα κατηγορούν τους Δήμους κα την Περιφέρεια πως δεν είχε προχώρησε εγκαίρως σε διάνοιξη των δρόμων ώστε να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Από την άλλη ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε προετοιμαστεί εγκαίρως για την κακοκαιρία, καθώς δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό με αποτέλεσμα να χρειαστεί συνδρομή από Πολιτική Προστασία και Στρατό. Παράλληλα οι Δήμαρχοι απαντούν πως εάν είχε αποσταλεί αίτημα από τον ΔΕΔΔΗΕ πως πρέπει να κοπούν δέντρα από τα οποία κινδυνεύει η ηλεκτροδότηση, θα το είχε κάνει. Αλλά τέτοιο αίτημα δεν ήρθε ποτέ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News