Πολιτική Τρίτη 16/02/2021, 13:12
«ΜΗΔΕΙΑ» VS ΔΕΔΔΗΕ

Στην «πρίζα» ο κρατικός μηχανισμός για την ηλεκτροδότηση

Στην «πρίζα» ο κρατικός μηχανισμός για την ηλεκτροδότηση

«Μάχη» με τα έντονα καιρικά φαινόμενα δίνουν τα κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκαλεί η «Μήδεια» στην Αττική, στη βόρεια Εύβοια, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πέρα από τις δυσκολίες πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζονται βλάβες, η συνεχιζόμενη χιονόπτωση έχει ως αποτέλεσμα τα δέντρα να βαραίνουν, τα κλαδιά τους να σπάνε και να πέφτουν πάνω σε καλώδια.

Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται επί ποδός και προσπαθεί να επιδιορθώσει τις βλάβες με αναδιάταξη δυνάμεων.

«Μεγάλη μας έννοια είναι η ηλεκτροδότηση όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στην Αττική» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως «ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει το καλύτερο δυνατό».

«Νομίζω ότι όλοι θα δείξουμε υπομονή για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο το οποίο πράγματι είναι πρωτόγνωρο. Από κει και πέρα θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» είπε.

Συνέστησε επίσης «μεγάλη προσοχή σε όλες τις μετακινήσεις» και «να αποφεύγονται όλες οι περιττές μετακινήσεις». Διαβεβαίωσε παράλληλα πως ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή αναβολή των εμβολιασμών στην Αττική ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «θα επανέλθει το υπουργείο Υγείας για να καλύψουμε τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν, ειδικά αυτά που αφορούν τη δεύτερη δόση». «Θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε τα εμβόλια τα οποία έμειναν αδιάθετα μέσω του συστήματος που διαθέτουμε έτσι ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη. Από εκει και πέρα επαναλαμβάνω μεγάλη προσοχή. Στα παιδιά μας ας χαρούν το χιόνι έχει και αυτή την ευχάριστη πτυχή πάντα, όμως, με προσοχή και να τονίσω για ακόμα μία φορά να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις όσο αυτό είναι δυνατόν» συμπλήρωσε.

Πού εντοπίζονται προβλήματα ηλεκτροδότησης

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος δήλωσε σχετικά με το ζήτημα των διακοπών στην ηλεκτροδότηση πως «αυτή τη στιγμή είναι μία σειρά Δήμων που επηρεάζονται, κατά κύριο λόγο στα βόρεια προάστια, εξαιτίας 15 γραμμών μέσης τάσης που έχουν πέσει». Αυτοί είναι οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Υμηττού, Πολυδένδρι, Κιούρκα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Χαλάνδρι, Πολύδροσο, Αγία Παρασκευή και Λούτσα, Πικέρμι και Σπάτα. 

Ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι ούτως, ώστε όπως είπε, «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στην χαμηλή τάση, είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα. Τόνισε ακόμη πως είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία με τους δήμους ούτως ώστε να ανοίγουν τόσο οι βοηθητικοί δρόμοι για να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕΑ, μόνο τη χθεσινή ημέρα υπήρξαν περισσότερες από 200 περιπτώσεις πτώσης δέντρων και πάνω από 700 βλάβες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν. «Η χθεσινή μέρα έκλεισε ξεκίνησε με 40 γραμμές με τάσεις πεσμένες και το βράδυ είχε ουσιαστικά μηδενιστεί στα περισσότερα. Σήμερα ξεκινήσαμε με 15 γραμμές, τις οποίες αυτές 15 γραμμές παλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες, το προσωπικό μας και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην Αττική, είναι πάνω από 600 άτομα σε 24ωρη βάση πλέον υπερωριών κλπ. προσπαθούν να δώσουν ρεύμα στα σπίτια των ανθρώπων. Η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη», ανέφερε ο κ. Μάνος.

Επίσης μεμονωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν σε ορισμένα νησιά όπως η Αμοργός και η Ικαρία και κάποιες πτώσεις τάσης στην Κρήτη. «Υπήρχε μεγάλο θέμα στη Βόρεια Εύβοια όπου στείλαμε 14 συνεργεία και πλέον των 50 ατόμων και διψήφιο αριθμό ειδικών μηχανημάτων ούτως ώστε να μαζευτεί και το θέμα της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνετε ότι λόγω της μεγάλης έκτασης των φαινομένων δεν είναι εφικτό να μεταφέρεις κόσμο από περιοχές σε περιοχές. Αυτή τη στιγμή είναι ανακουφισμένη η Μακεδονία-Θράκη γιατί έχει φύγει το φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να κατέβει κόσμος από τη Μακεδονία – Θράκη στην Αττική. Κάνουμε συνεχώς αναδιάταξη εργαζομένων και εργολάβων, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αντίστοιχα έχουμε κόσμο στην Κρήτη έχουμε τους εργολάβους σε επιφυλακή είναι ειδοποιημένοι και ξέρουμε κάποια σημεία στα οποία δημιουργούνται προβλήματα. Θα δούμε πάλι που θα δημιουργηθούν τα προβλήματα και θα τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News