Πολιτική Παρασκευή 12/02/2021, 21:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μείγμα» τεχνοκρατών και πολιτικών έχει η νέα κυβέρνηση Ντράγκι

«Μείγμα» τεχνοκρατών και πολιτικών έχει η νέα κυβέρνηση Ντράγκι

Ετοιμος να συστήσει την επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας είναι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγο, παρουσιάζοντας το υπουργικό του συμβούλιο που απαρτίζεται από τεχνοκράτες και πολιτικούς από τον ευρύτερο συνασπισμό.

Μετά από μία εβδομάδα εντατικών διαβουλεύσεων, όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας προσέφεραν την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του Ντράγκι με επιφανείς προσωπικότητες και από τα τρία κόμματα να αναλαμβάνουν υπουργικούς θώκους. 

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, θα κρατήσει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η πρώην νομάρχης Λουτσιάνα Λαμορτζέζεο. Στο υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής θα είναι και πάλι ο κεντροαριστερός υπουργός Λορέντσο Γκουερίνι. Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ανώτατος αξιωματούχος της Λέγκα θα αναλάβει το υπουργείο Βιομηχανίας και ο Αντρέα Ορλάντο από το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το υπουργείο Εργασίας. 

Ωστόσο, κάποιες θέσεις κλειδιά δόθηκαν σε τεχνοκράτες, μεταξύ των οποίων Ντανιέλε Φράνκο, γενικός γραμματέας της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας και ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, φυσικός και ειδικός σε θέματα Τεχνολογίας Πληροφορικής, που θα αναλάβει το νέο ρόλο του υπουργού για την Πράσινη Μετάβαση. Ο μάνατζερ μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, Βιτόριο Κολάο, αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης.

‘Αλλοι δυο τεχνοκράτες επελέγησαν επίσης για τα υπουργεία Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η ψήφος εμπιστοσύνης αναμένεται να δοθεί από τη Γερουσία και τη Βουλή της Ρώμης την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News