Πολιτική Πέμπτη 11/02/2021, 13:12
PHILIA FORUM

Κ. Μητσοτάκης: Bάσεις εμβάθυνσης της συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο

Κ. Μητσοτάκης: Bάσεις εμβάθυνσης της συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο

Βάσεις για μια ευρεία, θετική ατζέντα στην ευρύτερη περιοχή θέτει η πρωτοβουλία «Philia Forum» που σηματοδοτεί τη σύμπραξη Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών υπό το παραπάνω σχήμα, η εμβάθυνση της συνεργασίας υπηρετεί το κοινό συμφέρον των εμπλεκόμενων χωρών, προωθώντας την ευημερία στην περιοχή. «Και αυτό φιλοδοξούμε, μέσω της διασυνδεσιμότητας των δράσεών μας και των πρωτοβουλιών μας, σε πλειάδα θεμάτων όπως τον διαθρησκειακό διάλογο, την ενέργεια, την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την προστασία του πολίτη αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας» ανέφερε. Υπογράμμισε παράλληλα πως «η πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός, ξεπερνώντας τα σύνορα των κρατών που την αποτελούν, ενώνοντας τρεις ηπείρους και συνδέοντας την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το σχήμα θα συνέρχεται σε τακτά διαστήματα με σκοπό να διευρύνει διαρκώς τα πεδία σύμπραξης μεταξύ των μελών του.

«Αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής, διακρατικής συνεργασίας πάνω στην ταραγμένη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων. Αλλά και μία σύγκλιση διαφορετικών κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, με κοινό στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των λαών τους. Με σταθερή πυξίδα τις θεμελιώδεις αξίες των Ηνωμένων Εθνών: Ασφάλεια, Δικαιοσύνη και Ισότητα» είπε. Οι παραπάνω αξίες, όπως επισήμανε, αποκτούν, σήμερα, νέο νόημα στη σκιά της εμπειρίας του Covid-19, «γιατί, στη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας αποδείξαμε ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να την αναχαιτίσουμε».

Σημείωσε ακόμη πως «η Ελλάδα είναι φυσικό να εισηγείται αυτό το πρωτοπόρο σχήμα συνεργασίας» καθώς «το ευνοεί η θέση της, στο μέσο δύο γεωγραφικών τόξων: Ενός οριζόντιου, από την Πορτογαλία μέχρι τον Κόλπο και ενός κάθετου, από τα Βαλκάνια έως την Αίγυπτο, που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική», αλλά και ο γεωστρατηγικός της ρόλος στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

Παράλληλα όμως, πρόσθεσε, «το επιβάλλουν και οι πολυδιάστατες προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας». Δεν είναι τυχαίο, όπως είπε, ότι όλες οι χώρες υποστηρίζουν μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του Καταστατικού Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News