Πολιτική Πέμπτη 11/02/2021, 12:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία

Κ. Μητσοτάκης: Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

«Πρέπει να δούμε την αλήθεια. Οι σχολές να συναντηθούν με τον αληθινό τους προορισμό. Τα παιδιά να ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν, τα μαθήματα να εμπνέουν και οι καθημερινές συνθήκες να ευνοούν τη μάθηση, την έρευνα και τον επιστημονικό διάλογο», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Η πρόοδος απαιτεί ασφάλεια και κανόνες, στη χώρα μας υπάρχει δημοκρατία, που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν τη ζωή των πολλών».

Συνέχισε λέγοντας ότι σκοπός είναι «να δώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους», δηλαδή «με ελεύθερους και ασφαλείς τους ανθρώπους που το υπηρετούν» κι όχι «νησίδα που αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας». Πρόσθεσε δε ότι «απέναντι βρίσκεται η λογική της ακινησίας», που θέλει να Πανεπιστήμια «λάφυρο οπισθοδρομικών συντεχνιών».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε φοιτητές που βαθμολογούνται με 1 και 2. Αυτό θα σταματήσει».

«Όποιος εισάγεται στο Πανεπιστήμιο, πρέπει κάποια στιγμή και να το τελειώνει, διαφορετικά χάνει το νόημα του», τόνισε.

Αναφερόμενος στο νέο σώμα της ΕΛ.ΑΣ που θα φυλάει τα Πανεπιστήμια, είπε ότι αυτό θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και μια ειδική συμβουλευτική επιτροπή, που θα συσταθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι γίνεται πράξη και ένα αυτονόητο αίτημα, «η ελεγχόμενη είσοδος στα Ανώτατα Ιδρύματα», προσθέτοντας ότι πρέπει «να πάψουν οι αίθουσες των Ιδρυμάτων να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών». Δήλωσε δε εμφατικά ότι «κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στο χώρο της προόδου».

«Παντού στον κόσμο η είσοδος είναι ελεγχόμενη», είπε και πρόσθεσε: «Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε εικόνες σαν των δικών μας Πανεπιστημίων».

Και συνέχισε: «Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία. Η δροσερή πνοή της δημοκρατίας που αφήνει έξω ο καπνός από τις μολότοφ».

«Η αταξία είναι ταξική», είπε απευθυνόμενος προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί «καθήλωση της Παιδείας». «Συντηρητικός είναι σήμερα όποιος συντηρεί όσα δεν αξίζει συντηρηθούν, ενώ προοδευτικός όποιος θέλει να τα αλλάξει», υπογράμμισε.

Αφήνοντας αιχμές στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι «το κράτος συνθηκολόγησε με το παρακράτος επί των δικών σας ημερών», για να τονίσει κατόπιν ότι «ακόμα και σήμερα επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται τον Κουφοντίνα, έναν αμετανόητο δολοφόνο».

Συνέχισε με αιχμηρά σχόλια εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «οργανώνετε κορωνο-συλλαλητήρια» και υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν του «εκχώρησε το δικαίωμα της ζωής των άλλων».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «ρητή προεκλογική μας δέσμευση», επισημαίνοντας ότι «η Βουλή λειτουργεί, η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα».

Ανάρτηση Μητσοτάκη

«Θέλουμε πανεπιστήμια γνώσης και καινοτομίας, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας. Και σε αυτά τα πανεπιστήμια, δεν χωράει η βία. Δεν χωράει ο εκφοβισμός», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού συνοδεύεται από ένα βίντεο μέσω του οποίου περνάει το μήνυμα, πως «θέλουμε τα πανεπιστήμιά μας να παρέχουν ευκαιρίες για γνώσεις και δημιουργία, να είναι κυψέλες έρευνας και καινοτομίας, να είναι ποιοτικά και εξωστρεφή, να παρέχουν σε φοιτητές και καθηγητές ένα περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας. Αυτά είναι τα πανεπιστήμια που θέλουμε. Και σε αυτά τα πανεπιστήμια δεν χωράει η βία και ο εκφοβισμός».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News