ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ενισχύεται το σενάριο του ολικού lockdown

Ενισχύεται το σενάριο του ολικού lockdown

Η μάχη με την πανδημία όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά μπαίνει σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, καθώς τα νοσοκομεία ειδικά στην Αττική έχουν αρχίσει να πιέζονται πολύ καταγράφοντας σε πολλές περιπτώσεις ρεκόρ εισαγωγών, ενώ χθες καταγράφησαν πάνω από 400 κρούσματα του (βρετανικού) μεταλλαγμένου ιού που κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα την συμπεριφορά του και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξελιχθεί, ενώ σε έξι ανέρχονται πλέον και τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που όπως φαίνεται έχει εισέλθει και αυτή στην Επικράτεια.

Τα 4 από τα 6 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Θεσσαλονίκη, ενώ χθες ανακοινώθηκαν δύο ακόμα στα Ιωάννινα. Με αυτά τα δύο ως δεδομένα η κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές παρά την δεδομένη κοινωνική πίεση που ασκείται πλέον πανελλαδικά, λόγω της κόπωσης, αφού κλείνουμε αισίως έναν χρόνο υπό το βάρος της πανδημίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί το επόμενο διάστημα μπορούν μόνο να αυστηροποιηθούν να πάμε δηλαδή σε ένα ολικό lockdown όπως υποστήριξαν ήδη από την Παρασκευή αρκετοί λοιμωξιολόγοι και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει άμεσα στον ορίζοντα κάποια πιθανότητα χαλάρωσής τους. Όπως φάνηκε άλλωστε και χθες Κυριακή, όπου κατεγράφησαν συνολικά 733 νέα κρούσματα, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός για Κυριακή, η πανδημία κινείται σε τροχιά τρίτου κύματος, με πολλούς ειδικούς να λένε πως έχουμε ήδη εισέλθει.

Αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό

Το αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση  – πλην των μέτρων που δεν μπορούν όμως να κρατήσουν επ’ αόριστον –  δεν είναι άλλο από τον εμβολιασμό. Στην χώρα μας μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί το 3% με τον στόχο να παραμένει σταθερά το 60% έως το καλοκαίρι. Τις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, ενώ εντός του μηνός αναμένεται να προστεθούν άλλα 300 εμβολιαστικά κέντρα στο εμβολιαστικό δίκτυο έτσι ώστε αυτά να φθάσουν τα 700. Ενδεικτικό πάντως των εμποδίων και της πολυπλοκότητας που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι πως μέσα στο σαββατοκύριακο η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε πως το εμβόλιο που ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη από την νοτιοαφρικανική παραλλαγή της Covid-19. Γίνεται σαφές πως το επόμενο διάστημα είναι για την κυβέρνηση γεμάτο νάρκες και δύσκολες εξισώσεις.

Απάντηση για την Ικαρία

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Χρήστου Ταραντίλη, απάντησε στο θέμα που δημιουργήθηκε με το τραπέζι πολλών ατόμων στην οικία του βουλευτή Στεφανάδη στην Ικαρία, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «κορωνογλέντι».  «Η ανακοίνωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί παραβίασης των υγειονομικών μέτρων από τον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια ενός πρόχειρου και σύντομου γεύματος που προσέφερε σε αυτόν ο βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, με αναφορά σε “γλέντι στην Ικαρία”, στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας» αναφέρει ο κ. Ταραντίλης σημειώνοντας πως το γεύμα πραγματοποιήθηκε «σε υπαίθριο χώρο με χρήση μάσκας, την οποία και έβγαλαν μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος». Ο κ. Ταραντίλης δε, επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση λέγοντας πως η αξ. αντιπολίτευση «απευθύνει ανακριβείς χαρακτηρισμούς ενώ την ίδια στιγμή προσκαλεί σε πορείες και συγκεντρώσεις υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών μέτρων. Το ίδιο δε έπραξε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ικαρία».  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News