Πολιτική Σάββατο 6/02/2021, 08:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς «μετωπική» στη Βουλή για τα ΑΕΙ

Προς «μετωπική» στη Βουλή για τα ΑΕΙ

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους μέσα στην επόμενη εβδομάδα κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ ολοκληρώθηκε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και την Τρίτη θα φτάσει στην Ολομέλεια. Η ψήφισή του αναμένεται την Τετάρτη. 

Το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές τόσο ως προς την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. η πρώτη από τις βασικές αλλαγές αφορά την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (π.χ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται επίσης χρονικό όριο φοίτησης. Αναλυτικά για τα τετραετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2, ενώ για τα προγράμματα σπουδών μεγαλύτερης διάρκειας, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της ενίσχυσης της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων προβλέπεται ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Σκληρή κριτική έχει ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκος Φίλης εγκάλεσε την κυβέρνηση πως «πετάει έξω από τα πανεπιστήμια τουλάχιστον έναν στους τέσσερις αποφοίτους λυκείου σε σχέση με πέρυσι. Φέτος, που οι μαθητές της Γ’ Λυκείου βρίσκονται δεύτερη χρονιά εκτός σχολικού περιβάλλοντος».

Τόνισε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να διώξει τα παιδιά από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κι όσα από αυτά μπορέσουν, ας πληρώσουν ιδιωτικά κολέγια. Τα υπόλοιπα δεν έχουν στον ήλιο μοίρα».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σημείωσε πως στόχος είναι η αναβάθμιση των σπουδών στα πανεπιστήμια της χώρας και η ριζική  μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σχολίασε επίσης πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπόσχεται σε όλους ένα πτυχίο, ασχέτως αν θα μπορέσουν να το αποκτήσουν τελικά, ασχέτως αν αυτό θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News